Лидерката на Движение 21 Татяна Дончева се присмя в сряда

...
Лидерката на Движение 21 Татяна Дончева се присмя в сряда
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Тия, дето цапцаросват една или друга хапка, щели да се борят с корупцията

Лидерката на " Движение 21 " Татяна Дончева се присмя в сряда на изказванието на известието на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев, направено ден по-рано, че двамата дружно с Делян Пеевски пишели закон срещу вторичното плячкосване на КТБ.

" Те 6 пъти променяха закона, с цел да могат едни и същи хора да стигнат до активите. Те банкрутираха банката, с цел да стигнат същите хора до активите, и откакто банкрутираха банката, с цел да стигнат до активите, и откриха, че отново не могат напълно до всичко да стигнат – а в този момент направете 85-ия закон и най-после се съберете на Консултативен съвет и кажете, че всичките ние ще се борим с корупцията. Ние, дето като вас гледаме от трибуната, и те, дето вътре цапцаросват една или друга хапка ", разяснява Дончева пред бТВ.

С саркастичен звук тя разяснява и " борбата " сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия по тематиката за корупцията и " конкуренцията " сред двата им антикорупционни закона, станали тематика на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента. След него бе обявено, че ръководещи и съпротива не се били разбрали.

" Ма по какъв начин не се схванаха? Ма те създали две нелепости и желаят да ги съвместят – какво значение има това за живота? Никакво. Те си играят някакъв спектакъл. Нито едното, нито другото предложение няма да разкрива нищо. Вие имате три институцийки сега и ги обединявате в нов орган. И какво ще стане? Същото. Вашият потенциал е в това, което те са правили до момента. Другите какво споделят: ми ние пък ще вземем отдела за декларациите от Сметната палата и ще им дадем проверяващи функционалности. Че те са един офис, едни служителки, които набират заявления на компютрите, и след това едни публицисти, които ги пускат по медиите – да се види кой не си е заявил 85-ата равнища на дядо си. На тия чиновнички от Сметната палата, в случай че им дадете проверяващи функционалности, и какво? ", попита тя.

Дончева изясни и кое съгласно нея е " най-смешното " в проектозакона на Българска социалистическа партия. " В закона няма нищо - също така кой ще назначава шефа. И по-късно - че шефът с устав ще дефинира всичко в дирекцията... Това е все едно да отидете в една от компаниите за бяла и черна техника, да си вземете един кашон, без да знаете какво има вътре - дали е печка, дали е бойлер, кафеварка или тв приемник. И да кажете: Еми, тоя, дето сме го калесали за шеф ще каже кой да е пълнежът. Ама на вас ви би трябвало нагревател, тъй като идва зима. Не ви би трябвало какво да е и да ви го дефинира някой различен. Така че е, вместо да видят, че има подобен недостатък, не престават да внушават по какъв начин най-важния, сакралния въпрос бил дали президентът или министър председателят ще назначава шефа ", изясни тя.

Според нея целият спор, в действителност, е единствено за едно: " Кой ще позволява едни нови събирачи на СРС-та да работят? Щото в случай че едните имат подобен инструментариум, а в този момент да имат и другите. И да се надцакваме със СРС-та ".

Казуса " Емко " - " Дунарит " Татяна Дончева изясни по този начин: " Държавата опита да отнеме по противозаконен метод частна благосъстоятелност в интерес на други частници ". Другите частници, по думите й, са тия, които получиха едрите хапки на КТБ или най-малко по-голямата част от тях. Те са свързани с страната, имат опция да качват и да смъкват министри, опция да държат един министър, даже когато той е сгафил тежко в ущърб на държавното управление, сподели тя, имайки поради министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Тя отхвърли да назове индивида, който е желал да придобие оръжейния цех. Смята, че всички се досещат кой е. Уточни, че това не е Цветан Василев.

Действията на държавните служители, на министъра на стопанската система, на куп институции без благословия, картбланш и тил от най-високо равнище не биха били вероятни, добави Дончева.

Според нея министърът на стопанската система Емил Караникилов е направил огромен гаф и би трябвало да му бъде поискана оставката. За негова оставка обаче се мълчи, а по-драстични дейности на министър, който да си проси оставката, от няколко мандата на разнообразни държавни управления не помня, сподели Дончева.

Според нея притежателят на " Емко” Емилиян Гебрев е бил заставен да се контракти с ръководещите.

Важно е обаче, че хората на двете предприятия ( " Емко” и " Дунарит”) излязоха, притиснати до стената и водиха война за правото си, по този начин би трябвало да постъпват всички”, разяснява още Татяна Дончева.

Тя разгласи, че за пръв път служащите и мениджмънтът на " Емко " са потвърдили, че най-важно е
хората да схванат какво става и да се защитят сами.

" И 100 консултативни съвета да създадем, и 100 закона да приемем, и 100 организации и някакви други – до момента в който няма предпочитание у хората да схванат, че това им пречи, няма по какъв начин да стане ", сподели Дончева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР