Лидерите от Еврогрупата поздравяват България за напредъка ѝ по въвеждането

...
Лидерите от Еврогрупата поздравяват България за напредъка ѝ по въвеждането
Коментари Харесай

Крачка напред: Лидерите на Еврогрупата ни поздравяват за напредъка ни

Лидерите от Еврогрупата поздравяват България за напредъка ѝ по въвеждането на еврото. Това стана ясно по време на двудневния Европейски съвет.

Еврото дава невероятни стопански благоприятни условия, сподели Паскал Донахю в изявление пред Стоян Георгиев

В първичната версия на документа на Еврогрупата единствено се отбелязва напредъка на България по пътя ѝ към еврозоната. Във финалния текст обаче написа, че страните членки ни приветстват.

На езика на дипломацията тази дребна подмяна на термини се оказва значима, изключително откакто поздравлението беше повторено от ръководителя на Европейския съвет.

„ Имахме мотив да поздравим направения от България прогрес по пътя й към еврозоната. Искам да подчертая това “, сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Така изцяло ще отпаднат инспекциите по вътрешните ни граници с Гърция и Румъния

Според информация на bTV самодейността за тази оценка е на България. Така страната ни за първи път е упомената и получава вероятност за присъединение в формален документ от среща на върха.

В точка 5 от финалния документ на Еврогрупата написа още, че предизвиква по-нататъшните ни старания за осъществяване на всички критерии. 

Междувременно на Европейския съвет беше взето основно решение да се оказва помощ на Украйна с лихвите върху замразените съветски активи в Европа. Точно в този подтекст българският министър председател в оставка обаче съобщи, че у нас няма закон, който да разреши блокиране на активи.

Европейски Съюз възнамерява да ги употребява за помощ на Украйна

„ Такъв законопроект има квалифициран от сътрудници от Демократична България, само че той не е обсъждан, не е признат от Народното събрание “, сподели министър председателят Николай Денков.

Европа реагира и на изказването на представителя на Кремъл, че Русия е в положение на война.

„ Днешният коментар единствено потвърждава, че Кремъл лъже съветския народ от две години, като отхвърля положението на война “, уточни ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Изказването е на Дмитрий Песков

А на неофициална среща през днешния ден френският президент предложения на работна закуска европейски водачи от неговото политическо семейство на либералите „ Обнови Европа “. Поканен обаче беше и българският министър председател в оставка, който се оказа единственият представител на партия, която към момента не е член на европейските либерали.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР