Лидерите на западноафриканския блок ECOWAS заявиха, че ще разположат резервни

...
Лидерите на западноафриканския блок ECOWAS заявиха, че ще разположат резервни
Коментари Харесай

ECOWAS разпореди разполагане на сили за възстановяване на конституционния ред в Нигер

Лидерите на западноафриканския блок ECOWAS обявиха, че ще разположат " аварийни сили " против военните водачи, които поеха контрола над Нигер преди две седмици, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Председателят на Комисията на блока Омар Турай съобщи след изключителна среща на върха в Нигерия, че членовете са решили " да наредят разполагането на аварийните сили на ECOWAS за възобновяване на конституционния ред в Нигер “.

Подробностите за възможното разрастване на силите и неговото влияние върху Нигер не бяха изяснени незабавно.

Преди началото на диалозите на срещата на върха при закрити врата, президентът на Нигерия Бола Тинубу настоя да не се затваря опцията за дипломатическо решение на рецесията. В същото време Тинубу добави, че използването на военна мощ към момента остава алтернатива, при неспособност да се откри друго решение.

" Ако ние не го създадем, никой различен няма да го направи вместо нас ", сподели нигерийският президент.

Преди да напусне срещата на върха, президентът на Кот д`Ивоар Аласан Уатара съобщи пред публицисти, че ECOWAS " се е намесвала в предишното - в Либерия, в Сиера Леоне, в Гамбия и в Гвинея Бисау ", когато конституционният ред в страните е бил заплашен.

" Днес имаме сходна обстановка в Нигер и желая да кажа, че ECOWAS не може да одобри това ", сподели той и добави, че се надява решението за разполагане на сили " да бъде изпълнено неотложно ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР