Лидерите на страните от Г-7 ще обсъдят разработената от САЩ

...
Лидерите на страните от Г-7 ще обсъдят разработената от САЩ
Коментари Харесай

Reuters: Лидерите на Г-7 ще обсъдят правното основание за конфискацията на руски активи през февруари

Лидерите на страните от Г-7 ще обсъдят създадената от Съединени американски щати доктрина и правна основа за вероятната конфискация на 300 милиарда $ замразени съветски активи, когато се срещнат в края на февруари, оповестява, базирайки се на двама осведомени с въпроса и един английски чиновник.

Според един от източниците „ Съединени американски щати са съумели да разработят правна доктрина “, която ще разреши конфискацията на съветски активи при „ избрани условия “. Създателите му се надяват, че теорията " ще бъде подкрепена в съдилища на интернационално равнище " и ще се смята за законна. Според събеседниците на организацията представителите на Съединени американски щати не чакат членовете на Г-7 да разгласят решение за конфискация на съветски активи на срещата на групата през февруари, само че се надяват, че водачите на Г-7 ще " се съгласят да създадат по-решително изказване " по този въпрос.

Дискусията се организира, до момента в който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е изправен пред съпротива на републиканците против настояването му за още 61 милиарда $ помощ за Украйна, като американски чиновници предизвестяват за тежки последствия за военните старания в Украйна.

Двама източника подчертаха, че към момента не е взето дефинитивно решение по отношение на конфискацията. Освен това са нужни промени в законите на няколко страни, в това число Съединените щати и Обединеното кралство, с цел да се приложат такива изключения. Един от събеседниците на организацията посочи, че основателите на концепцията имат доста работа, с цел да убедят други страни да се причислят към плана. Той добави, че някои страни ще се съгласят да вземат участие в конфискациите „ единствено в случай че всички европейски страни “ поддържат проекта.

Новата правна доктрина би разрешила изземване на активи при " доста характерни условия ", включващи страна агресор.

„ Съединени американски щати съумяха да разработят правна доктрина за това по какъв начин Русия може да бъде подведена под отговорност, която считаме, че ще бъде арестувана в интернационален мащаб в съдилищата и ще бъде необятно приета за законна. ”

Не са взети решения и няколко страни - в това число Съединените щати и Англия - ще изискват законодателни промени, с цел да основат нужните органи за осъществяване на такива конфискации.

Financial Times заяви в четвъртък, базирайки се на източници, че Съединените щати са поканили страните от Г-7 да проучат вероятни способи за конфискуване на към 300 милиарда $ в замразени съветски активи.Според тях през декември министрите на финансите на Г-7 и техните заместници са разискали по какъв начин да разработят механизъм за конфискация и отбягване на рисковете, свързани с него. Германия, Италия и Франция обявиха, че законността на конфискацията на съветски активи би трябвало да бъде деликатно оценена, преди да се вземат решения, отбелязва изданието.

По-рано на специфичен брифинг почитан представител на американската администрация съобщи, че Съединени американски щати преследват стратегическата цел да привлекат замразените съветски активи за възобновяване на Украйна. Според длъжностното лице администрацията на Съединени американски щати " обществено е декларирала, че е в контакт с сътрудниците си от Г-7 по отношение на най-хубавия и най-подходящ метод да се подсигурява, че Русия няма да избира дали и по кое време ще компенсира Украйна за вредите, които е предизвикала. "

На 12 май прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков съобщи, че похищенията върху правото на благосъстоятелност - частна, държавна или корпоративна, са безусловно неприемливи. В тази връзка той съобщи, че Русия ще пази своите ползи, доколкото е допустимо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР