Лидерите на страните от ЕС продължават опитите да постигнат съгласие

...
Лидерите на страните от ЕС продължават опитите да постигнат съгласие
Коментари Харесай

Крехка надежда в Брюксел! Шарл Мишел с компромисно предложение към евролидерите

Лидерите на страните от Европейски Съюз не престават опитите да реализират единодушие по идващия седемгодишен бюджет и финансовото подкрепяне поради коронакризата. Компромисно предложение е направил ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той предлага сумата, планувана за безплатни дотации във фонда за възобновяване, да бъде понижена с 50 милиарда евро и тези пари да бъдат трансферирани към сумата, планувана за заеми. Мишел предлага и съществено орязване на парите по Общата селскостопанска политика в идващия седемгодишен бюджет.

С новото предложение на Мишел, безвъзмездните средства за селскостопанско развиване, които са главната част от зелените и обществени схеми в общата селскостопанска политика, би трябвало да бъдат понижени с 5 милиарда евро. Председателят на Европейския съвет предлага и съществено орязване на фондовете по програмата за проучвания и нововъведения InvestEU, която се чака да даде спомагателен подтик на вложенията, нововъведенията и основаването на работни места - от 30,3 милиарда евро на 11,5 милиарда Доброто предложение за България и приятелите на кохезията е, че средствата по това перо се усилват с близо 4 милиарда евро. Холандски посланик дефинира новите хрумвания на Мишел като " сериозна стъпка в вярната посока ", само че добави, че компромис към момента не е реализиран.

Първият кръг от съвещания се организира сред водачите на Дания, Австрия, Нидерландия, Финландия и Швеция от една страна и Франция, Германия, Италия, Испания и Португалия от друга - по този начин да се каже, сред двата съществени лагера. На тях участва ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР