Лидерите на САЩ и Китай разговаряха в продължение на четири

...
Лидерите на САЩ и Китай разговаряха в продължение на четири
Коментари Харесай

Байдън и Си разговаряха 4 часа - какво си казаха?

Лидерите на Съединени американски щати и Китай разговаряха в продължение на четири часа тази нощ в Сан Франциско в коридорите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие. Президентът Джо Байдън заключи резултата с думите, че двамата ще могат да вдигнат телефона и да приказват " непосредствено и неотложно " при положение на рецесия. Големите разлики обаче остават.

" Много прекрасен автомобил " - споделя Байдън, изпращайки Си Дзинпин след диалозите им в Сан Франциско и на собствен ред хвали своя, прочут като " Звяра ". Добронамерена атмосфера и единствено една дума - деспот - отвън приятелския звук, която като че ли не съумя да скапе общото усещане за положително развиване на американско - китайските връзки. На конференция след срещата кореспондентка запита Байдън дали ще продължи да назовава китайския водач деспот.



" Вижте, той е деспот в смисъл, че ръководи страна, която е комунистическа и е с форма на ръководство изцяло друга от нашата ", отговори той.

Китайското външно министерство назова коментара неправилна и безотговорна политическа операция. Но президентът Си Дзинпин не разяснява думите. Той посочи, че планетата е задоволително огромна, с цел да просперират и двете страни.

" Китай желае да бъде сътрудник и другар на Съединените щати. Каквато и степен на развиване да бъде реализирана, Китай в никакъв случай няма да търси надмощие или агресия и няма в никакъв случай да постанова волята си на другите. Китай не се стреми към сфери на въздействие и няма да поведе нито гореща, нито студена война против никого ", споделя Си Дзинпин, президент на Китай.

Двамата водачи се договориха за обновяване на военните връзки. Те бяха прекратени след визитата в Тайван на Нанси Пелоси в качеството ѝ на ръководител на Камарата на представителите минаата година и след случая с хипотетичния китайски шпионски балон в небето над Северна Америка.

По една от най-чувствителните и най-важни за Пекин тематики - Тайван - китайският президент е предизвестил Вашингтон да спер да въоръжава Тайван, както и че - по думите му - обединяването на Китай с острова не може да бъде спряно. Съединени американски щати не плануват смяна в досегашната си политика.



На фона на битката с климатичните промени, двамата водачи поеха задължения да усилят напъните си за понижаване на въглеродните излъчвания и за утрояване на производството на сила от възобновими източници до 2030 година. Ще работят в съдействие и във връзка с рисковете, свързани с изкуствения разсъдък. Пекин даде обещание да загене ограниченията, с цел да се понижат доставките на прекурсори на фентанила. Смъртоносният синтетичен опиат предизвиква гибелта на десетки хиляди американци годишно.

Според наблюдаващите, даже и без същински пробив, фактът, че Си и Байдън разговаряха очи в очи на американска земя се приема за позитивен процес.

На финала Пекин прибегна до обичаната си панда-дипломация. Китайският водач загатна, че страната му е подготвена да изпрати панди в американски зоопаркове, а те са считани за национална благосъстояние и от десетилетия се употребяват за възстановяване на двустранни връзки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР