Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес

...
Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес
Коментари Харесай

След 11 година начело на ПЕС и отказ да се кандидатира за 5-ти мандат Сергей Станишев предава поста в Берлин

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират през днешния ден на конгрес в Берлин, с цел да обсъдят провокациите, пред които е изправена Европа, оповестяват от пресцентъра на ПЕС. В рамките на двудневния конгрес ще се организира и избор на нов ръководител на ПЕС. В периода за номинации е постъпила кандидатурата на Стефан Льовен - някогашен министър председател на Швеция.

В средата на септември актуалният ръководител на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев разгласи решението си да не се кандидатира за четвърти подред мандат отпред на ПЕС. Причините са политически, сподели той тогава на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция в София.

Станишев, който от 11 години е отпред на ПЕС, уточни, че не е търсил номинация от управлението на Българска социалистическа партия за нов мандат, тъй като с изключение на персонален престиж, е нужен и престиж на партията, която издига претендента. Той заяви още, че има постъпила кандидатура на Стефан Льовен. Радвам се на тази номинация, той е доста сполучлив министър-председател два мандата, разяснява Станишев.

В първия ден на конгреса в Берлин са планувани изявления на Сергей Станишев и на претендента за негов правоприемник на поста. Вечерта е планувано гласоподаване. Утре новоизбраният водач на ПЕС ще произнесе тирада пред делегатите, както и немският канцлер Олаф Шолц, който дружно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е хазаин на форума, осведоми Българска телеграфна агенция.

" С кураж. За Европа " (With courage. For Europe) - с това обръщение европейските социалисти провеждат своя избирателен конгрес. В него ще вземат участие левите министър председатели в Европа, партийни водачи от лявото политическо семейство - 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдаващи, еврокомисари, евродепутати, делегати, деятели, интернационалните посетители и медии.

" Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим ориста и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията-двигател за прогресивни решения и промени. А горивото са нашите полезности - взаимност, обществени политики, резистентност, благоденствие, феминизъм, народна власт и правдивост ". Това се споделя в проекторезолюцията за идния конгрес. Социалистите ще дебатират изхода от рецесиите, войната, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и техните обществени решения. 

На форума европейската левица ще разиска огромна стратегия за справяне с рецесиите. " Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим ориста и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията мотор за прогресивни решения и промени. А горивото са нашите полезности - взаимност, обществени политики, резистентност, благоденствие, феминизъм, народна власт и правдивост ", се споделя в проекторезолюция за конгреса на ПЕС.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР