Лидерите на Конгреса в САЩ настояват Турция да се откаже

...
Лидерите на Конгреса в САЩ настояват Турция да се откаже
Коментари Харесай

САЩ обмислят нови санкции срещу Турция заради руските ракети

Лидерите на Конгреса в Съединени американски щати упорстват Турция да се откаже от договорката за съветската ракетна система С-400 и да избере американската Patriot

Администрацията на Доналд Тръмп претегля резултатите от три пакета нови наказания против Турция поради пазаруването на съветски зенитни ракети С-400, настояват пред Bloomberg източници, осведомени с въпроса.

Най-тежкият пакет, обсъждан сред членове в Съвета за национална сигурност, Държавния департамент и финансовото министерство, ще засегне доста турската стопанска система, която и сега изпитва съществени компликации, настояват трима души, осведомени с диалозите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всеки от разновидностите на глобите ще бъде прибавен към ултиматума, който Вашингтон даде на Анкара. Според него, в случай че до 31 юли Турция не се откаже от пазаруването на съветските ракети, страната ще бъде извадена от програмата за най-модерния военен аероплан в света - F-35.

Най-тежкият вид

Най-голяма поддръжка към този момент получава концепцията ограниченията да се насочат към няколко компании в основния бранш на защитата на Турция, които може да бъдат глобени съгласно Закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), наказващ американски сътрудници, които купувт съветско военно съоръжение. Такива наказания биха спрели опцията тези компании да се финансират от Съединени американски щати, което значи, че няма да могат да купуват американски съставни елементи или да продават продукцията си в Съединени американски щати. Турската лира поевтиня с 1.5% при започване на търговията в сряда, откакто новината беше публикувана.

Засега държавният департамент не е коментирал новите проекти за наказания против Турция.

Дискусиите за нови ограничения отразяват какъв брой неприятни са връзките сред съдружниците в НАТО Съединени американски щати и Турция през последните години, като обстановката ескалира поради решението на турския президент Реджеп Ердоган страната да купи съветските ракети. Турция също по този начин е основен състезател в събитията в Сирия, връзките с Русия и връзките с Иран.

В момента Анкара създава няколко основни съставния елемент на F-35 за Lockheed Martin, като страната има контракт за пазаруване на 100 броя от изтребителите. Турция влезе в програмата за построяването на самолета през 2002 година и е едвам осмата страна участник. Тя е вложила обилни средства и турски компании като Turkish Aerospace Industries, Roketsan и Tusas Engine Industries създават 937 съставния елемент на стойност към 3 млн. $ във всеки аероплан.

Натиск от Конгреса

Според източниците на организацията Съединени американски щати могат да наложат наказания още през юли, когато се чака Турция да стартира да получава съставни елементи от съветската ракетна система. Президентът Доналд Тръмп не е податлив да вземе никакво решение преди среща на Г-20 в Япония идната седмица, където се чака да се срещне с Ердоган, отбелязва организацията.

Тръмп обаче е изправен пред възходящ напън от страна на Конгреса, който е движеща мощ в напъните да се накара Турция да се откаже от С-400 и вместо това да се насочи към американската система за противоракетна защита Patriot. Лидерите на Конгреса настояват, че глобите на CAATSA са наложителни и няма метод Турция да ги избегне, в случай че продължи договорката за С-400.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР