Лидерите на Израел заявиха, че Хамас“ ще бъде заличен от

...
Лидерите на Израел заявиха, че Хамас“ ще бъде заличен от
Коментари Харесай

Може ли сухопътната офанзива на Израел в Газа да постигне целите си?

Лидерите на Израел обявиха, че „ Хамас “ ще бъде премахнат от лицето на Земята и Газа в никакъв случай няма да се върне към това, което е било.

Израелските медии оповестяват за престрелки сред палестински бойци и силите за сигурност в градове в Южен Израел

„ Ние сме си сложили две цели за войната: да отстраняваме „ Хамас “, като унищожим неговите военни и управнически качества и да създадем всичко допустимо, с цел да върнем нашите заложници вкъщи “, разгласи министър председателят Бенямин Нетаняху, до момента в който Израел уголемява наземните си интервенции в Газа.

Операция „ Железни мечове “ стартира в отговор на бруталната офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври, когато бяха убити над 1400 израелци.

Унищожението на групировката бе подкрепено от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

След като Израел се увери, че „ Хамас “ е надвит, Тел Авив разгласи, че желае да скъса всичките си връзки с Газа.

Целите на Израел наподобяват доста по-амбициозни от всичко, което военните са възнамерявали в Газа преди и може да продължи месеци. Но реалистични ли са те и по какъв начин е допустимо нейните командири да ги изпълнят?

Изненадващото нахлуване на групировката на 7 октомври стартира по време на огромния еврейски празник Симхат Тора

Едно нахлуване в Ивицата Газа включва боеве в градски условия - от къща на къща и носи големи опасности за цивилното население, което е повече от два милиона. Властите в ръководената от „ Хамас “ Газа споделят, че повече от 8700 души към този момент са били убити, а стотици хиляди други са напуснали домовете си.

Израелските отбранителни сили (IDF) имат и спомагателната задача да спасят 239 заложници, арестувани в Газа.

Снимка: Reuters

„ Не мисля, че Израел може да унищожи всеки член на „ Хамас “, тъй като това е концепция на екстремисткия ислям “, споделя военният анализатор Амир Бар Шалом от израелското армейско радио. „ Но може да го отслаби до толкоз, че да няма оперативни качества “, добави той, съобщи Би Би Си.

Отслабването му може да е по-реалистична цел от цялостното му заличаване. Говорител на израелската войска сподели, че главната цел е „ Хамас “ към този момент да няма военния потенциал да „ заплашва или убива израелски цивилни “.

Наземна инвазия, изпълнена с риск

Военната интервенция зависи от няколко фактора, които могат да я провалят.

Въоръженото крило на „ Хамас “, бригадите Izzedine al-Qassam, ще са се подготвили за израелска атака и могат да употребяват своята прословута и обширна мрежа от тунели, с цел да нападат израелските сили.

През 2014 година израелските пехотни батальони претърпяха тежки загуби от противотанкови мини, снайперисти и засади, до момента в който стотици цивилни починаха в боевете в северен квартал на град Газа.

И този път броят на цивилните жертви се усили, откакто наземните интервенции се разшириха на 27 октомври и израелската войска загуби все по-голям брой бойци в борба.

В ход е най-голямата готовност в историята на Израел, само че инвазия в линията Газа крие риск за пленените от „ Хамас “ и „ Ислямски джихад “

Израелците бяха предизвестени да се приготвят за дълга война и рекордните 360 000 резервисти бяха мобилизирани.

Въпросът е какъв брой дълго Израел може да продължи акцията си, до момента в който интернационалният напън за преустановяване на огъня нараства, с прекратени доставки на вода, електричество и гориво и предизвестия на Организация на обединените нации за разгръщаща се злополука.

Снимка: Ройтерс

„ Правителството и военните усещат, че имат поддръжката на интернационалната общественост - най-малко на западните водачи. Философията е „ да се активизираме, имаме доста време “, споделя Йоси Мелман, един от водещите израелски публицисти по сигурността и разузнаването.

В ударната група има и самолетоносачи

Но рано или късно той има вяра, че съдружниците на Израел ще се намесят, в случай че видят изображения на гладуващи хора. Натискът също ще нараства, защото цивилните жертви не престават да нарастват.

Спасяване на заложниците

Много от заложниците са израелци, само че измежду тях има и огромен брой непознати жители, което значи, че няколко други държавни управления - в това число Съединени американски щати, Франция и Обединеното кралство – са наранени от сухопътната интервенция и безвредното освобождение на пленниците.

Превозните средства бяха блокирани на граничния пункт с Египет

Президентът Исак Херцог сподели, че е главен приоритет на Израел да върне заложниците вкъщи. Сърцераздирателните апели от фамилиите на тези, които са в плен на „ Хамас “, ускоряват натиска върху водачите на Тел Авив, а политическият водач на „ Хамас “ в Газа, Яхя Синвар, сподели, че са подготвени да разменят всички заложници за хилядите палестински пандизчии в израелските затвори. Такъв тип договорка е малко евентуална.

През 2011 година Израел замени повече от 1000 пандизчии за освобождението на боеца Гилад Шалит, който бе държан от „ Хамас “ пет години.

Снимка: Ройтерс

Съседите следят деликатно

Това, което също може да повлияе на продължителността и резултата от наземна атака, е по какъв начин реагират съседите на Израел.

Египетският граничен пункт „ Рафах “ с Газа се трансформира в филантропична фокусна точка за доставки. Стотици притежатели на задгранични паспорти и някои от ранените са получили позволение да изоставен, само че повече остават.

„ Колкото повече жителите на Газа страдат след израелската военна акция, толкоз по-голям напън ще има Египет, с цел да наподобява по този начин, като че ли не е обърнал тил на палестинците “, споделя Офир Уинтър от Израелския институт за проучване на националната сигурност.

Президентът Абдул Фатах ал-Сиси предизвести, че всеки опит за пренасяне на жителите на Газа на Синайския полуостров ще накара египтяните да „ излязат и да стачкуват “.

Докато главните стълкновение с „ Хамас “ са на юг, от север „ Хизбула “, също насочи ракетни удари против Израел

Йорданският крал Абдула също приказва за „ алена линия “ за всеки вероятен опит за изтласкване на палестинските бежанци от Газа: „ Без бежанци в Йордания, без бежанци в Египет “, предизвести той.

Северната граница на Израел с Ливан също е под зорко наблюдаване.

Израел и ислямистка бойна формация „ Хизбула “ към този момент на няколко пъти си разменят ракетни изстрели. Но към този момент групировката, която е спонсорирана от Иран не е отворила втори фронт против Израел.

Снимка: Reuters

Иран от своя страна заплаши Израел, че ще отвори фронт против еврейската страна. Иран бе във фокуса на предизвестието на американския президент Джо Байдън, когато той сподели: „ Към всяка страна, всяка организация, всеки, който мисли да се възползва от тази обстановка, имам една дума: Недей! “.

Два американски самолетоносача, USS Gerald Ford и USS Eisenhower, бяха изпратени в Източното Средиземноморие, с цел да подчертаят това обръщение, и 2000 американски бойци бяха сложени в бойна подготвеност, с цел да реагират на разрастващите се събития.

Какъв е финалът на Израел за Газа?

Ако „ Хамас “ бъде доста отслабен, въпросът е какво ще пристигна на негово място.

Израел изтегли своята войска и хиляди заселници от Ивицата Газа през 2005 година и няма желание да се върне като окупационна мощ. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън споделя, че „ би било огромна неточност “.

Офир Уинтър има вяра, че промяната на властта евентуално може да проправи пътя за последователното завръщане на Палестинската власт (ПА), изхвърлена от Газа от „ Хамас “ през 2007 година

В момента ПА управлява елементи от Западния бряг, само че е слаба там и убеждаването й да се върне в Газа би било доста комплицирано.

Антъни Блинкен сподели, че би било „ най-разумно ефикасна и съживена “ ПА да ръководи Газа, макар че редица други страни в района биха могли да вземат участие във „ краткотрайни договорености “, които може да включват интернационалните организации.

Организацията на обединените народи краткотрайно управляваше Косово след изтеглянето на сръбските сили през 1999 година, само че Организация на обединените нации се употребява с необятно съмнение в Израел.

Израелските сили се сблъскаха с въоръжени от формация „ Хамас “

Друг вид може да бъде основаването на администрация, ръководена от кметове, племена, кланове и неправителствени организации в Газа, с присъединяване на Египет и Съединени американски щати и други арабски страни, считат специалисти.

Самият президент на Египет не е посочил интерес да управлява Газа, само че е показал, че в случай че „ демилитаризирана палестинска страна беше основана от дълго време посредством договаряния, в този момент нямаше да има война “.

Снимка: Reuters

Израел ще желае още по-строги ограничавания върху „ артикули с двойна приложимост “, влизащи в Газа, които биха могли да имат военна и гражданска цел. Освен това имаше апели за разширена буферна зона около оградата с Газа, с цел да се обезпечи по-голяма отбрана на израелските общности.

Какъвто и да е резултатът от войната, Израел ще желае да подсигурява, че сходно нахлуване в никакъв случай няма да се повтори.

Следете всички събития в нашия онлайн репортаж:

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР