Лидерите на Иран и Афганистан откриха първата железопътна връзка между

...
Лидерите на Иран и Афганистан откриха първата железопътна връзка между
Коментари Харесай

Иран и Афганистан откриха първата железопътна връзка

Лидерите на Иран и Афганистан откриха първата железопътна връзка сред двете страни. Те показаха вяра да подобрят комерсиалните връзки в района , осведоми АП.

140-километровата железопътна права от Източен Иран до Западен Афганистан ще бъде удължена с още 85 километра до афганистанския град Херат.

Проектът за 75 милиона $ стартира през 2007 година , като Иран финансира строителството и от двете страни на границата, защото е част от иранската помощ за развиване в Афганистан.

По време на видеоконференция иранският президент Хасан Рохани разяснява, че това е " един от историческите дни " в връзките сред двете страни. Той добави, че Иран е съумял да построи трасето макар глобите на Съединени американски щати.

Афганистанският президент Ашраф Гани назова железопътната линия " скъп подарък от Иран " , който ще помогне за възобновяване на Пътя на коприната. За откриването на линията бяха пуснати товарни влакове.

Иран се надява да се трансформира в районен транспортен център, позволявайки на Афганистан и други азиатски страни да транспортират артикули до иранските пристанища . Ислямската република към този момент има железопътни връзки с Туркменистан, Турция и Пакистан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР