Лидерите на ЕС ще участват във видеоконференция в 16 ч.

...
Лидерите на ЕС ще участват във видеоконференция в 16 ч.
Коментари Харесай

Европейските страни с поредни мерки срещу епидемията от коронавирус

Лидерите на Европейски Съюз ще вземат участие във видеоконференция в 16 ч. по Гринуич за координиране на ограниченията си против новия ковид, заяви в Туитър канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, съобщи ДПА.

Вчера Макрон прикани за повече съгласуваност в Европейски Съюз за битката с епидемията, а ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че скоро ще се състои видеоконференция. Австрия предложи на жителите си, които сега се намират в Италия, да се върнат вкъщи, съобщи Ройтерс.

Южната съседка на Австрия разгласи национална карантина до 3 април в нов опит за справяне с ковид. Италия е най-засегнатата от този вирус европейска страна. "Препоръчва се на австрийските пътуващи незабавно да се завърнат в Австрия ", се споделя в изказване в уеб страницата на австрийското външно министерство. Забранява се влизането в Австрия на хора, идващи от Италия, заяви министър председателят Себастиан Курц. Малта спря всички транспортни връзки с Италия, откакто удостовери четвъртия си случай на инфектиран с ковид от събота.

Премиерът Робърт Абела заяви на конференция, че всички полети сред Малта и Италия от през днешния ден краткотрайно се преустановяват, а ежедневната фериботна връзка сред Сицилия и Малта ще се употребява единствено за транспорт на медикаменти и други артикули. Малта е доста подвластна от импорт, изключително на храни, като множеството й доставки идват от Италия. Полският президент Анджей Дуда съобщи, че няма да провежда всеобщи предизборни прояви поради епидемията от ковид, която е заразила 17 души в Полша.

През май в Полша ще се произведат президентски избори. Правителството на Полша реши да анулира всички всеобщи обществени събития поради ковид. "На съвещанието тази заран взехме решение да се анулират всички всеобщи събития ", заяви министър председателят Матеуш Моравецки.

Молдова забрани влизане на своя територия на всички чужденци, които идват от някоя наранена от ковид страна. Молдовските жители ще бъдат допускани назад в страната. Епидемията от новия ковид е обхванала над 100 страни и територии, отбелязва Ройтерс. Забраната влиза в действие от през днешния ден, три дни откакто Молдова удостовери първия си случай на инфектиран с ковид - завърнала се от Италия 48-годишна жена, която е в болница в сериозно положение Руската организация за отбрана на потребителите предложи да се заобикаля използването на публичен превоз и визитата на търговски центрове и други публични места в пиковите часове като защитна мярка против ковид, заяви организация РИА.

Норвежките авиолинии краткотрайно анулираха полетите си от и до Италия поради епидемията от ковид и въведената от италианското държавно управление карантина на територията на цялата страна, съобщи ТАСС. Чехия подреди от на следващия ден да се затворят учебните заведения и забрани обществени прояви с присъединяване на повече от 100 души.

Италианското държавно управление увери жителите си, че супермаркетите ще останат отворени и ще бъдат зареждани след паническото запасяване със артикули, провокирано от оповестената национална карантина, съобщи Асошиейтед прес.

Италианският министър председател Джузепе Конте изясни, че се позволява овакантяване на домовете за извършване на покупки на храна, отиване на работа, по здравословни аргументи или други незабавни задания.

В изказването на премиера се показва, че всеобщото извършване на покупки в супермаркети пречи да се реализира задачата на новите ограничения - да се заобикаля скупчване на хора на едно място. Правителството увери италианците, че магазините ще бъдат постоянно зареждани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР