Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха

...
Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха
Коментари Харесай

Демократична България внесе законопроект, който да свали цените на горивата

Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност, който ще разреши понижаване на цените на горивата. 
 Ген. Атанас Атанасов: На власт е скритата коалиция Лукойл
В претекстовете към законопроекта се споделя: 

Предлаганият законопроект планува анулация на така наречен „ Закон за горивата “ /добил гражданственост и като „ Картелния закон за горивата “/ и отстранява някои съществени дефекти на признатите без съществено публично разискване промени в ЗДДС през лятото на 2016г. /ДВ бр. 60 от 2016 г./. С предлаганите промени се цели анулация на лобистките законодателни промени, признати без задълбочено публично разискване и в нарушаване на парламентарните практики за приемане на секторен закон, в тази ситуация, който е в полза на някои от най-големите участници на пазара на горива. Предлаганият законопроект търси и стимулиране на дребните търговци на горива, за поощряване на конкуренцията в сектора и реализиране на по-ниски и пазарни цени. Предвижда се анулация на въведено през 2016г. условие за лица, които търгуват с течни горива и които не са лицензирани складодържатели по смисъла на ЗАДС, да дават свръхобезпечение за една година напред в размера на вероятно дължимия общ брой от Данък добавена стойност. Последното опонира на правилото на данъчния неутралитет и на общностното право /в частта, в която се ползва по-облекчен режим при импорт, по отношение на ВОП/ и се явява квази двойно данъчно облагане на тези лица, защото всеки месец, наред с блокираните им оборотни средства за обезпечението, те ще внасят и дължимия Данък добавена стойност за същия данъчен интервал. За последното към този момент е в ход и наказателна процедура против България от Европейска комисия.

Допълнително, по този метод от пазара на течни горива принудително се изваждат редица по-малки търговци /тъй като единствено най-големите участници на пазара разполагат с данъчни складове-вж. секторния разбор на Комисия за защита на конкуренцията за пазара на горива от м.02.2016 година и структурата на свръхконцентрацията на благосъстоятелност при данъчните хранилища за горива за 2015г., оповестена след правосъден развой против МФ и решение на Върховния административен съд./
Предлаганите промени в ЗДДС и анулацията на ЗАРИДНПНП резервират гаранциите за фиска против недобросъвестни и лъжливи практики, като обезпеченията обаче ще се дават на правилото на пропорционалност и при спазване на правилото на данъчния неутралитет. Така те към този момент ще преценяват размера на предоставяното поръчителство с фактически осъществените доставки, като срокът за даване на поръчителство е за месец напред, а не за цяла година.

2. По нататък, през Преходни и заключителни разпореждания се плануват промени и в Закона за акцизите и данъчните хранилища за облекчение на регулационните режими и условията при издаване на лиценз за ръководство на данъчен склад. Настоящият ред, който изисква авансово вложение на забележителен финансов запас за създаване на данъчен склад, без гаранция, че след това ще се получи лиценз в открития период, се заменя с по-облекчена процедура за издаване на лиценз, като режима за отсрочено заплащане на дължимия данък ще може да се ползва едвам след обезпечаването на данъчен склад, построен в сходство с условията на закона.
Законопроектът способства за възстановяване на конкурентната среда и за противопоставяне на корупционните практики при търговия с акцизни артикули посредством бистрота и спомагателна отчетност пред Комисия за защита на конкуренцията и митническите органи. 

Законопроектът не следва да има отрицателни финансови последствия върху държавния бюджет, даже в противен случай - предлаганите ограничения, свързани с изсветляване на някои стопански действия, може да се чака да доведат до по-висока събираемост на Данък добавена стойност и данък.

Законопроектът се чака да има дълготраен позитивен резултат върху крайните цени на пазара на горива, които да се образуват доста по-прозрачно, при мощна конкуренция от доста участници на пазара, което неизбежно води до понижаване на комерсиалните надценки на огромните участници на пазара, а оттова – до по-ниски цени за крайните консуматори и бизнеса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР