Лидерите на държавите от Европейския съюз решават за важните постове

Лидерите на държавите от Европейския съюз решават за важните постове ...

Лидерите на страните членки на ЕС заседават в Брюксел.


Лидерите на държавите от Европейския съюз решават за важните постове в блока. Кой ще е новият председател на Еврокомисията? На срещата присъства премиерът Бойко Борисов, който коментира темите за офертата за самолетите F-16, партийните субсидии и раздялата си с Цветан Цветанов.

Бойко Борисов спомена сумата от 2,2 милиарда лева за самолетите F-16 без обаче да дава повече подробности. Това, което той все пак каза, е, че двамата с вицепремиера Каракачанов се виждат по 5 пъти на ден и работят усилено за осъществяване на сделката.
Борисов: Офертата за осемте изтребителя F-16 е 2,2 милиарда лева​Борисов: Офертата за осемте изтребителя F-16 е 2,2 милиарда лева​
Ясна е ценовата оферта на сделката за осемте изтребителя F-16 - 2,2 милиарда лева. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

В Брюксел Борисов коментира темата за намаляването на субсидиите. Той каза, че именно това са искали от опозицията по време на предизборната кампания за президентските избори и затова недоумява, че сега има критики именно от страна на БСП.
Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Преди две години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите и референдума за един лев на глас. Нали помните или ви е къса паметта? И тогава управляващите в наше лице бяха бити всеки ден, че едва ли не те са виновни. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите, го внесохме в парламента. Другите партии не го подкрепиха. Преди пет-шест месеца поех ангажимент при Слави Трифонов, че ще го вкарам пак.
Не е ясно кой ще оглави Европейската комисия. Не се очаква и да стане ясно днес. Поне това казаха европейските лидери на влизане на срещата на върха. Всички бяха много лаконични по отношение на споменаването на имена.

Основните политически семейства обаче остават зад своите кандидатури - Европейската народна партия зад Манфред Вебер, европейските социалисти зад Франс Тимерманс и либералите - зад Вестагер.

Бойко Борисов спомена, че в ЕНП вече се говори за план "Б", ако Вебер не успее да събере подкрепата на достатъчно европейски лидери, така че всичко все още е възможно. Не се очаква днес да се вземе решение, което означава, че се очаква още една среща на върха до края на месеца.
Бойко Борисов: Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение. Изборите ги е спечелила ЕНП с предварително посочен водещ кандидат. Така че ние стоим като партия победител зад избора на председател на Европейската комисия от името на ЕНП. От това, което виждам надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат.
Относно раздялата си с Цветан Цветанов, Борисов коментира, че той е бил "неговото семейство" и раздялата е била много тежка, но въпреки това, той е предприел тази стъпка.

Източник: bnt.bg