Лидерите на държавите от Европейския съюз решават за важните постове

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз решават за важните постове
Коментари Харесай

Лидерите на страните членки на ЕС заседават в Брюксел

Лидерите на страните от Европейския съюз вземат решение за значимите постове в блока. Кой ще е новият ръководител на Еврокомисията? На срещата участва министър председателят Бойко Борисов, който разяснява тематиките за офертата за самолетите F-16, партийните дотации и раздялата си с Цветан Цветанов.

Бойко Борисов загатна сумата от 2,2 милиарда лв. за самолетите F-16 без обаче да дава повече детайлности. Това, което той въпреки всичко сподели, е, че двамата с вицепремиера Каракачанов се виждат по 5 пъти дневно и работят интензивно за реализиране на договорката.
 Борисов: Офертата за осемте изтребителя F-16 е 2,2 милиарда лева​ Борисов: Офертата за осемте изтребителя F-16 е 2,2 милиарда лева​
Ясна е ценовата оферта на договорката за осемте изтребителя F-16 - 2,2 милиарда лв.. Това разгласи в Брюксел министър председателят Бойко Борисов.

В Брюксел Борисов разяснява тематиката за намаляването на дотациите. Той сподели, че точно това са желали от опозицията по време на предизборната акция за президентските избори и по тази причина недоумява, че в този момент има рецензии точно от страна на Българска социалистическа партия.
Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Преди две години цялата предизборна акция на президента Радев мина на фона на дотациите и референдума за един лев на глас. Нали помните или ви е къса паметта? И тогава ръководещите в наше лице бяха бити всеки ден, че надали не те са отговорни. Аз тогава поех ангажимент и незабавно след изборите, го внесохме в Народното събрание. Другите партии не го поддържаха. Преди пет-шест месеца поех ангажимент при Слави Трифонов, че ще го вкарам отново.
Не е ясно кой ще оглави Европейската комисия. Не се чака и да стане ясно през днешния ден. Поне това споделиха европейските водачи на влизане на срещата на върха. Всички бяха доста сбити във връзка с споменаването на имена.

Основните политически фамилии обаче остават зад своите кандидатури - Европейската национална партия зад Манфред Вебер, европейските социалисти зад Франс Тимерманс и либералите - зад Вестагер.

Бойко Борисов загатна, че в ЕНП към този момент се приказва за проект " Б ", в случай че Вебер не успее да събере поддръжката на задоволително европейски водачи, тъй че всичко към момента е допустимо. Не се чака през днешния ден да се вземе решение, което значи, че се чака още една среща на върха до края на месеца.
Бойко Борисов: Въртят се разнообразни претенденти, само че ние имаме партийно решение. Изборите ги е спечелила ЕНП с авансово посочен водещ претендент. Така че ние стоим като партия победител зад избора на ръководител на Европейската комисия от името на ЕНП. От това, което виждам едва ли ще се договорим довечера, само че консултациите ще продължат.
Относно раздялата си с Цветан Цветанов, Борисов разяснява, че той е бил " неговото семейство " и раздялата е била доста тежка, само че все пак, той е подхванал тази стъпка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР