Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун отбеляза днес 75-ата годишнина

...
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун отбеляза днес 75-ата годишнина
Коментари Харесай

Северна Корея отбелязва 75-ата годишнина от създаването си с военен парад

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун означи през днешния ден 75-ата годишнина от основаването на КНДР с церемониал на паравоенни формирования и с дипломатически контакти, изразявайки подготвеност да задълбочи връзките с Китай и Русия, съобщи Ройтерс.

Ким одобри парада на площад " Ким Ир-сен " в Пхенян и организира диалози с представителите на китайската делегация, пристигналата в Северна Корея по случай празника и ръководена от вицепремиера Лю Гочжун, заяви севернокорейската новинарска организация КЦТА.



Китайският президент Си Цзинпин изпрати на севернокорейския водач писмо, в което показва желанието си да укрепи стратегическите връзки и съдействието на работно ниво с него.

Руският президент Владимир Путин също изпрати писмо на Ким. В него се споделя, че двете страни ще разширят двустранните връзки, с цел да подсигуряват сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия.

Заедно с Ким Чен-ун на парада бяха щерка му Ким Джу-е, китайски и съветски дипломати. В парада участваше и съветският боен оркестър " Александров ".



По време на парада на площада се приземиха парашутисти, а в небето прелетяха в строй самолети, изобразявайки цифрата " 75 ".

В церемониален марш по площада минаха формирования на Работническо-селското алено опълчение и военна техника.

Парадът бе проведен в миг, в който КНДР се пробва да укрепи връзките си с Китай и Русия и да обърна още по-голямо внимание на създаването на нови оръжия предвид на задълбочаващото се военно съдействие сред Южна Корея, Съединени американски щати и Япония.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Парадът бе извършен и на фона на новината, че Северна Корея е построила " тактическа нуклеарна щурмова подводница ", способна да извърши нуклеарно нахлуване. Лидерът Ким Чен-ун се зарече " да укрепи още повече нуклеарния възпиращ капацитет " на страната си.

Както се твърди, севернокорейският началник се чака през идната седмица да замине за съветския град Владивосток, с цел да се срещне с президента на Русия Владимир Путин и да разиска с него вероятно оръжейно съглашение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР