Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев информира днес

...
Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев информира днес
Коментари Харесай

Станишев дал съвет на Заев за помирение с България

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев осведоми през днешния ден президиума на Партията на европейските социалисти, че в телефонен диалог с македонския министър председател Зоран Заев, е окуражил неговите старания за започване на договарянията, при отчитане на българските позиции и ползи, преди ескалиращата националистическа изразителност и в двете страни да направи това невероятно, оповестиха от пресцентъра на ПЕС.

Във връзка с блокираното начало на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, в признатата единомислещо специфична декларация левите бяха безапелационни, че е нужен градивен разговор и политическо водачество:

„ ПЕС се надява, че посредством обективен и изчерпателен разговор България и Република Северна Македония ще намерят решение, което да е в изгода и на двете страни. Премиерът Заев продължава да показва кураж и водачество в търсене на излаз от задънената улица, като първи даде сигнал, че подобен изчерпателен разговор е вероятен. Започването на договарянията за участие ще има позитивен резултат върху дълготрайните връзки сред България и РСМ, както и за целия район на Западните Балкани. “, се показва в декларацията.

В същото време, ПЕС показва угриженост от „ надигащата се вълна на десен шовинизъм, както в България, по този начин и в РСМ, който слага това затруднение пред започването на договарянията. Гражданите и в двете страни помнят речта на ненавист по време на предходното консервативно държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, което прекъсна разговора с България, Гърция и останалите съседи и направи еврочленството непостижима фантазия. По време на техния мандат, европейската интеграция на РСМ беше замразена за десетилетие, а връзките със прилежащите страни бяха белязани от редица проблеми. Днес ВМРО-ДПМНЕ продължава да играе рискови политически игри с речта на омразата и да разпалва борба. Това не е бъдещето, което народът на РСМ желае. Социалдемократическото държавно управление на Зоран Заев изведе РСМ до началото на договарянията за еврочленство, и той остава в най-хубава позиция да продължи този развой, в случай че на страната бъде даден подобен късмет. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР