Лидерът на опозицията в Кения отхвърли предложението на президента за разговори

...
Лидерът на опозицията в Кения Раила Одинга отхвърли поканата на
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Кения Раила Одинга отхвърли поканата на президента Уилям Руто за разговори във връзка с антиправителствените протести, като заяви, че предложението на президента е "съвсем несериозно".

Руто заяви във вторник в социалните мрежи, че е готов да се срещне с Одинга "по всяко време" след продължилите седмици наред протести срещу повишаването на разходите за живот и въвеждането на нови данъци.

Но ръководителят на опозиционния алианс "Азимио" заяви в сряда пред "Ал Джазира", че предложението на президента за разговори е било "упражнение по връзки с обществеността".

"Ако искаше да се срещне с мен, нямаше да ме покани чрез социалните медии", заяви Одинга, говорейки от Найроби. "Той знае адреса ми, знае и телефонния ми номер. В общи линии той просто си играе."

"В тази страна имаме криза, която изисква сериозен подход", каза Одинга. "Готови сме по всяко време, когато те са готови за тези разговори."

Критиците обвиняват Руто, че повишава данъците, докато икономиката на страната се огъва под спираловидната инфлация, и че се отмята от обещанията, дадени по време на предизборната кампания през август 2022 г., когато се обяви за шампион на обеднелите кенийци и обеща да подобри икономическото им състояние.

След като опозиционният лидер призова кенийците да излязат на улицата през март, неговият алианс проведе деветдневни протести срещу правителството, като демонстрациите понякога прерастваха в грабежи и смъртоносни сблъсъци с полицията.

По данни на правозащитни групи са убити най-малко 30 души. Одинга, който твърди, че миналогодишните президентски избори са му били "откраднати", обвини властите в "безпрецедентна полицейска бруталност".

Организаторите за защита на човешките права осъдиха полицията за това, че е стреляла със сълзотворен газ и бойни патрони, за да разпръсне хвърлящите камъни протестиращи.

Много повече от две дузини правозащитни групи, сред които и "Амнести интернешънъл", заявиха миналата седмица, че разполагат с доказателства за 27 "извънсъдебни, бързи и произволни екзекуции" само през юли.

Министерството на вътрешните работи заяви във вторник, че твърденията за "извънсъдебни екзекуции и/или прекомерна употреба на сила... са злонамерени, неверни и целят да изкривят общественото мнение".

Одинга отмени демонстрациите през април и май, след като Руто се съгласи на диалог, но преговорите се провалиха, като този месец се проведоха няколко демонстрации.

В сряда Одинга също така призова кенийците да участват в бденията за антиправителствените демонстранти, убити по време на демонстрациите.

Нейната коалиция помоли "кенийците да излязат и да запалят свещи и да положат цветя, за предпочитане бели, в памет и уважение към жертвите."


Източник: БГНЕС Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР