Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку

...
Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку
Коментари Харесай

Конституционният съд в Румъния отмени глобите за неспазване на карантината

Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку прикани държавното управление да предприеме незабавни дейности, с цел да не се стигне до блокиране на съдилищата със правосъдни каузи, откакто Конституционният съд анулира през вчерашния ден санкциите за неспазване на рестриктивните мерки за напредване, въведени поради пандемията от Ковид-19, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Конституционният съд одобри тъжба, подадена от омбудсмана Ренате Вебер и постанови, че нормативният акт, с който бяха въведени санкциите, е незадоволително предвидим и липсват ясни критерии за размера на санкциите. Съдът разгласи нормативния акт за опровержителен на конституцията. За да паднат санкциите обаче, те би трябвало да бъдат обжалвани пред съдилищата.

Около 300 000 санкции са наложени по време на изключителното състояние, въведено в Румъния поради пандемията на 16 март. То бе удължено един път и в този момент се чака да бъде сменено със " положение на паника " от 15 май. По време на изключителното състояние бяха издадени няколко военни наредби, които регламентираха разнообразни ограничавания за популацията за прекъсване на разпространяването на новия ковид. Събраната сума от санкции бе изчислена тези дни на към 130 000 $, заяви ДПА. Образувани са и 538 правосъдни каузи за неспазване на рестриктивните мерки.

Заради пандемията Румъния забрани излизането на всички отвън домовете им, като се изключи случаите, при които хората вървят на работа, до доктор или аптека, за покупки от първа нужда и за извеждане на домашни любимци. Хората над 65 години имат право да излизат от вкъщи си сред 11 и 13 ч.

На 3 април санкциите за нарушение на режима на изключително състояние бяха увеличени от 100 леи на 2000 леи минимална санкция (40 лева - 809 лева.) и от 5000 леи на 20 000 леи оптималната санкция (2023 лева - 8095 лева.). Минималната санкция за юридически лица набъбна на 3 април от 1000 леи (405 лева.) на 10 000 леи (4047 лева.). Максималната санкция за юридически лица остана непроменена - 70 000 леи (28 333 лева.). Бяха въведени и спомагателни наказания като конфискуване на имущество, предопределено, употребявано или добито вследствие на закононарушението; възбрана за достъп до съответното имущество посредством запечатването му от способените органи; краткотрайно преустановяване на активността и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР