Лидерът на НФСБ Валери Симеонов тихо успя да прокара нови

...
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов тихо успя да прокара нови
Коментари Харесай

Валери Симеонов прокара важни промени в закона за шума: Край на ромските маанета и на врява в определени часове

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов " безшумно " съумя да прокара нови ремонти в Закона за отбрана от шума в околната среда. Той и съратниците му от „ Обединени патриоти “ (партия НФСБ) Христиан Митев и Борис Ячев предложиха на второ четене промени в законопроект на Министерски съвет, които през днешния ден бяха признати от пленарната зала на Народното събрание.

Тримата депутати внесоха „ на пръв взор неугледни текстове, само че доста значими по повод практическото използване на закона “, по думите на Симеонов.

Една от измененията е обвързвана със забраната за зареждане на обекти за произвеждане, запазване и търговия и на обекти в региона на услугите за времето от 23 до 8 ч. сутринта. Това към този момент ще важи и за еднофамилни здания. Според до момента настоящия закон, възбраната бе за постройки с повече от едно жилище.

Озвучаване сред 14 и 16 ч., както и сред 23 и 8 ч., към този момент няма да могат да правят и физически лица. Освен това забраната ще важи „ в това число когато озвучаването се излъчва от място отвън строителните граници на селищната територия или от неурбанизирана територия “.

Пред сътрудниците от „ Флагман “ Валери Симеонов изясни, че промените от средата на 2019 година са посочили някои дефекти, по тази причина били нужни новите ремонти.

„ Досега настоящият закон позволяваше двустранно пояснение. С други думи, в случай че обектът, който излъчва озвучаване, се намира отвън териториите, упоменати в закона, той не предстои на глоба. Т.е. ако е в края на гората, той може да побърка целия квартал на града, който се намира до тази гора. Сега поправихме тези дефекти и пропуски. Така вече няма да има никаква опция оттук насетне да става това, което ставаше в Созопол и във Варна предишното лято. Там общинските управляващи и полицейските ръководства се позоваваха навръх тази двузначност на закона и дори не си свършиха работата на някои места, само че няма да бъда по-конкретен. Достатъчно е, че ви споделям, че в две български общини законът беше тълкуван превратно и това докара до изключителни неудобства и тормоз на част от живеещите в тези два града  Созопол и Варна. Сега към този момент това е оправено “, изясни водачът на НФСБ, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Прието бе и друго негово предложение - да отпаднат текстове, съгласно които на замерване на равнището на шума от страна на съответните районни здравни инспекции подлежат „ прилежащи жилищни пространства, които са в непосредства непосредственост до обекта “ на шума или които граничат с него.

„ С други думи, ако имате озвучаване от една дискотека, която се намира на 100 метра от вас, законът към този момент ще важи и за нея. До момента имаше опция да се пояснява и по различен метод и надлежно тя да не бъде подложена на наказания “, изясни Валери Симеонов.

Изключително значима съгласно него корекция е, че в този момент на санкции ще подлежат и физическите лица, които правят нерегламентирано озвучаване и шумов тормоз.

„ Т.е. може да не е ресторант или дискотека, може да не е кафене или бар, а чисто и просто някой, който е изтряскал големите тонколони на улицата, който дъни и побърква целия квартал. Знаете, че приказвам за нашите етнически братя от ромски генезис “, сподели водачът на НФСБ.

По думите му и в този момент физическите лица подлежали на наказания, само че оттук насетне озвучаването ще е изрично неразрешено и за тях, а полицията ще е длъжна да вземе ограничения.

Органите на реда можели да постановат солени санкции, както и да конфискуват озвучителната техника.

От здравното министерство имаха запаси към част от новите оферти на НФСБ, само че от ековедомството бяха на друго мнение.

„ Сдружението на общините даде безапелационна поддръжка, Министерството на околната среда и водите също даде безапелационна поддръжка. Граждански организации бяха ни подкрепили, жители се обаждаха и сигнализираха за такива случаи. Вярвам, че в този си тип законът към този момент ще работи по-категорично “, разяснява още Валери Симеонов.

По думите му, досега в случай че искаш да не спазиш закона, можело да се хванеш за един или различен член от съответните разпореждания.

„ Сега към този момент няма за къде да се хванеш “, безапелационен е Симеонов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР