Лидерът на най-голямата опозиционна партия на Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ,

...
Лидерът на най-голямата опозиционна партия на Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ,
Коментари Харесай

След оставката на Заев: ВМРО-ДПМНЕ с парламентарно мнозинство за съставяне на кабинет

Лидерът на най-голямата опозиционна партия на Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски късно нощес заяви, че в страната има ново парламентарно болшинство.

„ Идва ново бъдеще, ново време и нова вяра. Изправени сме пред нови провокации. Осъзнаваме и сме признателни за поддръжката. Заедно ще успеем. Македония ще успее. Имаме ново парламентарно болшинство “, написа Мицкоски в личния си профил във „ Facebook “ дружно със фотография, на която с изключение на досегашните сътрудници на ВМРО-ДПМНЕ - " Албанският Алианс " и " Алтернативата ", участват още Димитър Апасиев от " Левица " и Ариянит Ходжа от " БЕСА ".

Ходжа бе министър на земеделието в досегашния кабинет на Зоран Заев. След срещата, която се състоя в Народното събрание, Мицкоски направи особено изказване и заяви, че в случай че Зоран Заев не подаде оставка, те ще изискат избор на съмнение в Народното събрание.

" Има болшинство и то ще подсигурява, че държавното управление на СДСМ е към този момент минало. Очакваме оставката на Заев. Всички разновидности са вероятни ", сподели Мицкоски, без да прецизира какво значи това.

След втория тур на локалните избори на 31 октомври министър председателят Зоран Заев заяви, че подава оставка заради слабите резултати на неговата партия - Социалдемократическия съюз /СДСМ/. В четвъртък стана ясно, че " БЕСА " напуща досегашната ръководеща коалиция след решението на Държавната изборна комисия да има повтаряне на гласуването в община Желино заради напън от страна на водещата албанска партия - Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети.

" БЕСА " има трима депутати и с нейна поддръжка за към ВМРО-ДПМНЕ новото парламентарно болшинство ще има 61 депутати в 120-местното Народно заседание на Северна Македония.

Веднага след оповестението на новината, че в РСМ има ново парламентарно болшинство Социалдемократическият съюз прикани " за съдействие с всички демократични сили с цел да не се стигне до нови разправии, закъснение на РСМ и нови междуетнически спорове ".

Според СДСМ " на една маса са се събрали съперниците на НАТО, на Европейски Съюз, антидемократичните структури, както и съперниците на Преспанския контракт ".

" Този състав е в спор с правилата и политическите полезности. Подобен състав не може да предложи нищо, нито в полза на жителите, нито в полза на националните ползи на страната, тъй като единственото общо на тази маса е желанието за власт. Ако в действителност има ново парламентарно болшинство, чакаме това нещо да се удостовери в Народното събрание и да бъде определено ново държавно управление. С една дума ще забележим дали ще бъде определено ново антидемократично държавно управление - с съперници на Преспанския контракт, на НАТО и Европейски Съюз “, декларират от СДСМ.

" Евентуалното ново болшинство ще би трябвало да поеме отговорност за справяне с пандемията, с енергийната рецесия, както и с провокациите за европейската интеграция на страната и приемането на Бюджет за 2022 година, което е най-отговорната задача в този миг ", се споделя още в известието на СДСМ.

Според партията на Зоран Заев в новото парламентарно болшинство вземат участие " нацистите и фашистите от " Левица ".

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети заяви, че след оставката на Заев от партията водят „ интензивни договаряния с всички, с изключение на с тези, които са против Охридския контракт, Преспанското съглашение, Договорът за добросъседство с България, НАТО, Европейски Съюз, Република Косово и албанският език ".

" За протичащото в страната имам контакт със стратегическите сътрудници - Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз ", сподели още Али Ахмети и акцентира: " Няма да работя под въздействието на страсти и еуфория. За всички дейности ще бъдете осведомени авансово. Заедно вечно, в това число при всяка борба “.
БГНЕС
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР