Лидерът на националистката партия Шин фейн предупреди британския премиер Борис

...
Лидерът на националистката партия Шин фейн предупреди британския премиер Борис
Коментари Харесай

"Шин фейн": Гласуване за ирландско обединение трябва да последва Брекзит без сделка

Лидерът на националистката партия " Шин фейн " предизвести английския министър председател Борис Джонсън, че би било " немислимо ", в случай че Брекзит без договорка не бъде последван от гласоподаване за ирландско обединяване, съобщи " Гардиън ".

" В дълготраен проект го информирахме, че има чувство, че тази конституционна смяна ще се случи. Той не може да съобщи, че не му е било казано ", уточни Мери Лу Макдоналд след среща с Джонсън през вчерашния ден. Какъвто и да е Брекзит, само че изключително Брекзит без договорка, " съставлява трагична смяна в събитията на този остров и би било немислимо при тези условия на хората да не бъде дадена опция да решим дружно бъдещето си ", добави Макдоналд.

След среща с Джонсън водачът на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлийн Фостър сподели, че министър председателят е отхвърлил концепцията за избор за обединяване.

Никола Малън, зам.-председател на по-умерената националистка партия Социалдемократическа и работническа партия (SDLP), акцентира: " Започнахме тази среща разтревожени, че той ще има лимитирано схващане за сложността и деликатността на това място и тези опасения се потвърдиха. Ясно е, че той гледа и схваща обстановката през очите на северноирландската Демократична юнионистка партия ".

Със своите 10 депутати в Камарата на общините тя крепи консервативното държавно управление на Джонсън, което няма парламентарно болшинство. След срещата водачът на партията Арлийн Фостър повтори настояването на премиера така наречен защитен механизъм по границата на Острова, умислен като гаранция против въвеждането на граничен надзор, да бъде отписан като алтернатива.

При вчерашната си аудиенция в Белфаст Джонсън съобщи пред водачите на северноирландските политически партии, че ще отстоява уговорката на държавното управление да бъде непокътнато ирландското спокойно съглашение, както и да се избегне връщането на " твърдата " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия, без значение от това какъв вид на Брекзит ще бъде осъществен, сподели негов представител, представена от " Ройтерс ".

" При полемиките за Брекзит министър председателят ясно уточни, че Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври каквото и да се случи, и повтори желанието си това да стане посредством съглашение ", съобщи представителят. " Той сподели, че при всички вероятни сюжети държавното управление твърдо ще отстоява (мирното съглашение от Белфаст от 1998 г.) и че при никакви условия няма да се стига до физически инспекции или инфраструктура по границата ", означи тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (632)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР