Защо консервативният лидер на Испания е много далеч да стане министър-председател, въпреки че спечели изборите

...
Лидерът на испанските консерватори ще има възможността да състави ново
Коментари Харесай

Лидерът на испанските консерватори ще има възможността да състави ново правителство тази седмица през беше предварително определен като загубена кауза предвид липсата на подкрепа в парламента

От ДЖОЗЕФ УИЛСЪН Associated Press 24 септември 2023 г., 2:05 ч. Консерваторите на Испания, Алберто Нунес Фейхоо, ще имат възможността да съставят ново правителство тази седмица в това, което беше предварително определен като загубена кауза предвид липсата на подкрепа в парламента.

Народната партия на Feijóo спечели най-много гласове в неубедителните национални избори на 23 юли, които оставиха всички партии доста срамежливи с абсолютно мнозинство и с труден път към достигане на власт.

Ако Фейхоо се провали в опита си, както се очаква, тогава действащият министър-председател Педро Санчес ще получи своя шанс да остане в двореца Монклоа, ако успее да събере подкрепата на пъстра група от леви, регионалистки и дори сепаратистки партии.

Ето какво трябва да знаете за Кандидатурата на Фейхоо за институция, която започва с неговата парламентарна реч във вторник.

Президентът на Народната партия, традиционната дясноцентристка сила на Испания, ще има два шанса да стане следващият министър-председател на четвъртата по големина икономика в Европейския съюз. Но с изключение на изненадата, той ще се провали при гласуването на колегите си депутати и през двата дни.

В сряда, след 24-часов парламентарен дебат, Фейхоо ще трябва да спечели пълно мнозинство от 176 гласа от 350-местната долна камара, базирана в Мадрид.

Ако пропусне тази цел, в петък летвата ще бъде свалена и кандидатът ще се нуждае само от повече гласове „Да“, отколкото „Не“. Този сценарий би отворил възможността гласовете да се въздържат да наклонят везните в негова полза.

137-те места на Народната партия са най-много държани от всяка партия. Но дори с 33-те гласа на крайнодясната партия Vox и още два от малки, консервативни партии от Навара и Канарските острови, все още не достигат четири гласа.

Шансовете на Feijoo изглежда зависят от въздържалите се при гласуването, което би било изненада.

Двете каталунски сепаратистки партии, които биха могли да играят фактор, имат и двете изключи възможността да се въздържат, като се има предвид това, което смятат за войнственото отношение на Народната партия към тяхното сепаратистко движение.

Това оставя консервативната баска партия PNV, която каза, че всяка сделка, която може да ги свърже с Vox, който иска централизирана държава и няма да осъди диктатора от 20-ти век Франсиско Франко, не е стартер.

„Има слон, който дори не е в стаята; той е в залата и блокира пътя на PNV да влезе в каквито и да е отношения (с Feijoo), а този слон е Vox“, каза президентът на PNV Андони Ортузар пред Испанското национално радио.

Трудностите, пред които е изправен Feijóo, станаха очевидни през август, когато социалистите, въпреки че бяха втората по сила сила в камарата, успяха да спечелят повече гласове от неговата Народна партия, за да изберат социалист за председателското място.

Загуба за Feijóo автоматично ще започне двумесечен период, през който други кандидати могат да излязат напред, за да търсят одобрението на парламента за съставяне на ново правителство. Ако нито един кандидат не издържи теста, парламентът ще бъде разпуснат на 27 ноември и изборите ще бъдат насрочени на 14 януари.

Санчес и съюзниците му вече са взели естествено е, че Feijoo ще загуби и работят върху събирането на необходимата подкрепа, за да повторят своята лява коалиция от социалисти и лявата партия Sumar.

The цената обаче ще бъде скъпа. Санчес ще зависи и от подкрепата на каталунската сепаратистка партия Junts, чийто лидер Карлес Пучдемон е беглец от испанските закони и живее в Брюксел, където заема място в Европейския парламент.

Puigdemont избяга от Испания през 2017 г., след като ръководи неуспешен натиск за независимост на Каталуния. Въпреки че подкрепата за сепаратистките партии намаля на изборите през юли, докато нарасна за юнионистките партии, водени от социалистите в Каталуния, Пучдемон сега има властта да бъде крал благодарение на седемте места на Джунт в националния парламент.

Искането му не е нищо по-малко от амнистия за неопределен брой, който може да достигне няколко хиляди души, на каталунци, които са изправени пред правни проблеми за ролята си в сепаратистката кампания преди шест години.

Амнистията би била непопулярна за много испанци, особено след като Пучдемон и много от неговите последователи не се разкайват за почти разпадането на страната.

Въпреки че нито един социалист не е говорил публично за амнистия, Санчес е помилвал високопоставени лидери на движението в миналото и изглежда готов да обмисли още по-голям акт на благодат за - както той казва - "нормализиране" политиката в североизточна Каталуния.

С приказките за възможна амнистия, засенчващи собствения му дебат за институция, Фейхоо се опитва да използва спора, който възможната амнистия генерира, за да увеличи оскъдните си шансове.

Народната партия призова за протест в Мадрид в неделя срещу възможна амнистия, а нейни представители отправиха призиви към недоволните социалисти да подкрепят институцията на Фейхоо в попречи на Санчес да сключи сделка със сепаратистите.

Feijoo може да се сблъска с критици от вътрешната страна на собствената си партия, ако не успее да стане министър-председател.

62-годишният Фейхоо е прекарал цялата си политическа кариера като тих регионален лидер в селския северозападен ъгъл на Испания в Галисия.

Считан за умерен, той вече е изправен пред натиск от поддръжниците на по-твърдата линия Изабел Диас Аюсо, популярният лидер на региона на Мадрид, който се сблъска със Санчес многократно по време на пандемията от COVID-19 заради здравните ограничения, наложени от централното правителство.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР