Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц подаде оставка.Временно ръководството

...
Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц подаде оставка.Временно ръководството
Коментари Харесай

Мартин Шулц подаде оставка, излиза от политиката

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц подаде оставка.Временно управлението на партията поема водачът на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес, а на 22 април се привиква ексклузивен конгрес. Очаква се на конгреса да се реши дали Налес да остане началник, въпреки че измежду редиците на партията към този момент се чуха изказвания против това предложение. Според съперниците на концепцията изборът ѝ е изработен в стеснен кръг и е сложил членовете на партията пред взето решение.

Според немските медии измежду другите любимци за поста са някогашният общоприет секретар на ГСДП Катарина Барли и ветеранът Томас Оперман. Оставката на Шулц идва дни след решението му да се откаже от поста на външен министър в новото държавно управление на Ангела Меркел поради рецензии от редиците на партията му.

ГСДП е в тежко състояние, откакто поддръжката му падна до исторически ниски равнища на парламентарните избори през септември. След като в началото отхвърляше нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, партията я одобри предходната седмица.

Това решение обаче бързо разклати позициите на Шулц, тъй като той изначало искаше да е външен министър в новото държавно управление, макар предходни свои обещания в никакъв случай да не работи в държавно управление на Меркел.

В последните дни Шулц натовари партията с прекалено много обрати и позволи прекалено много стратегически неточности. Самият той го осъзна и заради тази причина възнамеряваше да освободи непринудено председателското място и да откри избавление в поста на външен министър. Само че Шулц беше направил сметката си без Зигмар Габриел, който добре разчете силата на своята власт. Той има толкоз високо утвърждение от страна на немските жители, колкото никой различен политик от висшите етажи на властта. Самият Габриел, който бе външен министър в досегашното държавно управление, искаше да остане на този пост и при новата необятна коалиция.

Предии няколко дни Зигмар Габриел в едно изявление даде воля на целия си яд и пренебрежение към индивида, който в миналото наричаше другар. " Малката ми щерка Мари ми сподели тази заран: Тате, не тъгувай, в този момент ще имаш повече време за нас. По-добре, в сравнение с да прекарваш времето си с мъжа с окосменото лице. " Мъжът с окосменото лице е Мартин Шулц. Това изявление на Габриел бе представено от всички медии. То бе водеща тематика в Берлин. Актуалният външен министър и някогашен ръководител на социалдемократите реши, че щерка му би трябвало да приказва вместо него. Това бе неприветлив спектакъл! От това изявление напълно ясно личи какво се случва зад кулисите на най-старата партия на Германия. То нанесе вреди нe единствено на имиджа на ГСДП, а и на имиджа на политиката напълно.

Мартин Шулц не можа да се съвземе от този удар. Той си потегля унизен. И с тази крачка желае да направи последна услуга на партията си. Надява се, че по този начин ще бъде комплициран завършек на кадровата полемика в ГСДП. И желае да накара партийните членове да дадат своята благословия за съдружния контракт с ХДС и ХСС. Членският избор на ГСДП е идващото затруднение пред сформирането на новата необятна коалиция. А той е все по този начин с неразбираем излаз.

Но Шулц към този момент не можеше да разчита на партията си. Партия, която единствено преди една година го избра със 100% от гласовете за собствен ръководител. И която в последно време като че ли правеше на инат на всичко. Сега тя би трябвало да излезе от тази обстановка - това е комплицираната задача на останалите в лидерския ешелон на социалдемократите, и най-много на Андреа Налес. Въпросът е дали тя ще успее да се оправи с тази задача до 4 март, когато членовете на ГСДП ще дадат своя глас " за " или " срещу " съдружното съглашение. Защото в противоположен случай освен Социалдемократическата партия, а и канцлерката Ангела Меркел ще се разсъни пред купчина изпочупена стъклария, споделя Дайче веле.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР