Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи еврокомисаря Мария Габриел за

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи еврокомисаря Мария Габриел за
Коментари Харесай

Бойко Борисов издигна Мария Габриел за премиер от трибуната на НС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи еврокомисаря Мария Габриел за министър председател от трибуната на Народното събрание.

Вчера Бойко Борисов разгласи, че ще има държавно управление с излъчен от тях министър председател, който ще бъде показан на парламентарните групи. Той разказа претендента като " неоспорим " и човек, който може да изведе страната от икономическата рецесия, да работи по приемането на законите по ПВУ и да вкара страната в Еврозоната и Шенген. Борисов разказа номинацията им като " интелигентен и хубав " човек.

По-късно представители от ГЕРБ потвърдиха името на Мария Габриел. Очаква се тя да оглави контактните групи, които ще са в основата на договарянията сред парламентарните групи за намиране на болшинство за сформиране на държавно управление.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Хаджидимово. През 1997 година приключва Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “, Кюстендил, а през 2001 година придобива бакалавърска степен по „ Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където учи интернационалните връзки, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „ Сравнителна политика и интернационалните връзки “ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 година От 2004 до 2008 година е асистент теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо. От 2012 до 2014 година е координатор на ЕНП в Комисията по права на дамите и тъждество сред половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на ЕНП дами. През юни 2013 година е определена за „ Евродепутат на годината “ в категория „ Равенство на половете “. От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година тя еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Комисията „ Юнкер “. След това става еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Комисията „ Фон дер Лайен “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР