Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че заемането на два

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че заемането на два
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Със Станишев имаме различен поглед за правене на политика

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изясни, че заемането на два поста от Сергей Станишев е най-сериозния кардинален въпрос по който имат несъгласия. Според нея е редно Станишев да даде опция на различен български политик. Елена Йончева е лице на две дела – правдивост и независимост. Това е повода да бъде определена за лидер на листата за евро вота.
Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

На въпроса какво я разделя със Станишев тя отговори, че имат кардинално друг взор за правене на политика. Когато избраха Джоузеф Доу за водач на ЕНП, той се отхвърли от депутатското си място, тъй като към този момент има по-сериозен ангажимент. Според мен, няма потребност един човек да заема всички постове. Защо вместо един българин на два поста да нямаме двама българи на тези постове. Аз поех самодейността за мандатност в българския парламент. Три мандата са задоволителни, съгласно мен, трябват нови лица, нови начинания. Има граници, в политиката би трябвало да отстъпиш място и на някой различен. Ние сме издигнали кандидатурата на Станишев за ръководител на ПЕС. Когато си президент на едно европейско политическо семейство, би трябвало да правиш доста взаимни отстъпки и да отстоява разнообразни ползи. Трудно е да отстояваш националния интерес и да поддържаш този баланс, изясни Нинова.

По думите й въпросите за корупцията, несправедливостта и растящите неравенства поради тази корупция не са единствено у нас, а са значими и за Европейски Съюз. За да се изведе тази тематика на необятно поле би трябвало синхрон сред нас, тук в България, и депутатите в европейския парламент, изясни още Нинова за претекстовете за избор на Йончева.

Имах дежавю, когато на конгреса се говореше за Елена Йончева, все едно, че до мен не беше тя, а Румен Радев. Аргументът за това, че тя е гражданска квота, се обсъждаше и за Радев, както и още други причини бяха същите.

Не мисля, че сваления имунитет и следствието против Елена Йончева е проблем. Убедена съм, че когато тя бъде оправдана още веднъж ще приказваме по тази тематика, сподели Нинова.

По мотив обвиняванията на Сергей Станишев, че вотът за избор на лидер на листата за евроизборите е изопачен, тъй като Нинова заплаща заплата на 20 души, което предопределя вота им, тя отговори, че тези 20 души са назначени от Сергей Станишев на Позитано, не от нея. „ Важно е с достолепие да се одобряват изборите и мястото, което получи Станишев “, сподели още Нинова.

Според нея е неточно от страна на Станишев, тъкмо когато Българска социалистическа партия пое самодейността за почтени и транспарантни избори в България, тъкмо в този миг да се употребява тази операция, че Българска социалистическа партия не прави почтени избори. Това е непочтено и неприлично, съобщи водачът на социалистите. По думите й, не е почтено да се държиш по този начин към партията, която те е издигнала и ти е помогнала в политическата кариера.

Това, което обсъждаме непрекъснато, че в държавното управление се случват непрекъснато безпринципни покупко-продажби, желаеха да се внесе и вътре в партията. Недопустимо е да имаме такива сделки. Разбира се, че има хора, които три години не одобряват това което аз върша с екипа. Теми като мандатността, избора на ръководител – това са тематики, които карат хора в партията да са недоволни. Не би трябвало да се борим единствено за постове и за заплати.

По мотив отхвърли на Българска социалистическа партия да не влиза в Народното събрание, Нинова сподели, че на този стадий нямат нито желание, нито разискване да се връщат в Народното събрание, тъй като се оказват по-полезни, когато са извън. Нинова даде за образец настояването за опрощаване на отговорностите на мюсюлманското изповедание – когато са били в Народно събрание никой не е приемал причините им, само че когато са били извън всички са реагирали.

Нинова съобщи, че поддържа кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, както я поддържа и Йончева. Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че би предложила обща поддръжка за румънката от страна на всички в Българска социалистическа партия.

Нямаме отношение по основаването на Съвета, който сътвори президента Румен Радев. Не се месим в работите на президента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР