Лидерът на Атака“ Волен Сидеров и партията му са осъдени

...
Лидерът на Атака“ Волен Сидеров и партията му са осъдени
Коментари Харесай

Сидеров и Атака осъдени да платят 15 000 лв. на тв продуцента Магърдич Халваджиян за клевета и обида

Лидерът на „ Атака “ Волен Сидеров и партията му са наказани да платят солидарно 15 000 лв. на телевизионния продуцент Магърдич Халваджиян за обидни и оскърбителен изказвания.

Това излиза наяве от решение на Софийския апелативен съд (САС), който напълно е удостоверил решението на първа инстанция на градския съд от началото на предходната година, оповестява правният сайт Лекс.

Халваджиян заведе делото за непозволено увреждане против Сидеров и „ Атака “ преди 4 години, с претекста, че е бил компрометиран в две издания на предаването „ Неделник с Волен Сидеров “ по телевизия „ Алфа “.

В тях Сидеров споделил за Халваджиян, че е контрабандист, че ограбва българите, манипулира и мами феновете, че е новобогаташ, измамник, а предаванията му са турлюгювечи, както и че получава пари за мръсни поръчки – за окарикатуряване на персони.

В хода на делото от партийната телевизия „ Алфа “ са отказали да показват в съда записи от двете излъчвания, като обяснили, че има техническа щета в архива им за април 2015 година, когато са излъчени. Ищецът Халваджиян обаче показал такива записи и назначената експертиза е посочила, че няма операции и цитираните изявления съответстват с тези от записите.

Заради непредадените записи от страна на партийната телевизия, двете инстанции са приели, че Сидеров и „ Атака “ са основали спънка за събирането на доказателства. Съгласно член 161 от Граждански процесуален кодекс, в такива случаи съдът може да одобри за потвърдени обстоятелствата, за които някоя от страните пречи да се съберат данни.

Съдилищата са отхвърли възраженията на Сидеров и „ Атака “ в тази тенденция, защото те по този начин и не са показали доказателства за механически проблеми с архива на малкия екран.

„ От събраните по делото доказателства може да бъде изработен безапелационен извод, че процесните изказвания на ответника Волен Сидеров, излъчени по телевизия „ Алфа “, съставляват обществено изложение на обидни и опозоряващи изказвания, годни да накърнят положителното име и известност и приписващи престъпления “, се споделя в решението на САС.

В него апелативните съдии пишат още, че изказванията засягат достойнството и достолепието на Халваджиян като злепоставят и унищожават неговата социална известност и положително име.

„ Употребените думи и изрази са унизителни за достойнството и достолепието на ищеца, като същите са засегнали необятен и безграничен кръг фенове, доколкото изказванията са направени в телевизионни излъчвания, след което са направени трайно и дълготрайно налични за неограничена публика и посредством интернет страницата на телевизия „ Алфа “, показват още апелативните съдии.

Първоначално Халваджиян е завел иск против Сидеров и „ Атака “ за 50 000 лв., а пред втората инстанция е желал 30 000 лв.. САС обаче е приел за обективен размера на компенсацията, който градският съд е определил – 15 000 лв.. По този мотив и двете инстанции означават обаче, че Халваджиян един път към този момент е осъдил Сидеров да му заплати 17 000 лв. за клюка, отново изречена в ефирен ефир.

Решението на САС не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР