Личните стопанства, където се отглеждат прасета, ще могат да бъдат

...
Личните стопанства, където се отглеждат прасета, ще могат да бъдат
Коментари Харесай

Личните стопанства, отглеждащи прасета, могат да бъдат възстановени след година

Личните стопанства, където се отглеждат свине, ще могат да бъдат възобновени след една година, само че животните в тях би трябвало наложително да бъдат регистрирани. Това съобщи във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева след среща с регионални шефове и представители на сдружението на общините.


По-рано в утринния блок на Българска национална телевизия земеделският министър съобщи, че ще има кадрови и организационни промени в организацията по храните. Те обаче няма да бъдат направени в този момент, в пика на битката със болестта.
 Десислава Танева: Ще има кадрови промени, само че след преодоляване на рецесията с АЧС Десислава Танева: Ще има кадрови промени, само че след преодоляване на рецесията с АЧС
Безспорно ще има кадрови и организационни промени, само че не можем да ги създадем в пика на болестта с африканска чума по свинете (АЧС), когато ни трябват...

Министър Танева акцентира, че режимът за регистрация на домашни свине ще бъде административно омекотен. И оттук насетне в персоналните стопанствата ще могат да се отглеждат животни единствено в случай че те дават отговор на европейските условия за биосигурност.
Десислава Танева министър на земеделието, храните и горите: Ние като българи би трябвало да знаем каква е цената на това да продължим да имаме домашно произвеждане на прасета, биосигурността на всички места. Всяко прасе в такова място на развъждане. Нямаме различен вид, в случай че желаеме да имаме родно произвеждане.
До 26 август тази година би трябвало да бъдат предадени протоколите от почистването и дезинфекцията на персоналните стопанствата, след което се чака да стартира и изплащането на компенсации от 300 лв..
Десислава Танева - министър на земеделието: Отговорността по тази причина е кмета на обитаемото място и ветеринарния лекар, категорично желая да подчертая, защото в страната има 4 или 5 села, които по закон или отвън закон, затварят пътища в символ на митинг, желая да кажа, че отговорността за приемането на това обезщетение ще извънредно тяхна.
Като мярка за ограничението на болестта африканска чума, тази година ловът на наедрял дивеч ще стартира с месец по-рано и ще завърши с два по-късно от нормалното. Целта е да се понижи популацията на диви свине.
Атанас Добрев - зам. министър на земеделието: Това е единствено метода, в случай че желаеме на територията на България да остане, както дива, по този начин и питомна свиня.
От Агенцията по сигурност на храните приготвят необятна осведомителна акция за ограниченията за биогигурност и брошури, които ще раздават в 10-дневен период във всяко обитаемо място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР