Личните лекари трябва да могат да изпращат пациенти за изследване

...
Личните лекари трябва да могат да изпращат пациенти за изследване
Коментари Харесай

ВМРО настояват спешно да се върнат безплатните PCR-и и антигенни тестове за COVID-19

Личните лекари би трябвало да могат да изпращат пациенти за проучване по пътека от Здравната каса
Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни проби за COVID-19. С този апел се обръща Вътрешна македонска революционна организация към управлението на Министерство на здравеопазването в оставка и Народното събрание.

В изискванията на галопираща инфлация, която стопява всекидневно приходите на хората, не е морално здравноосигурени жители да бъдат принуждавани да дават по 30-40 лева за бързи проби или по 100 лева за PCR-и, при признаци на коронавирусна зараза. Само за последните две седмици, по информация на зам.-председателя на здравната комисия в Народно събрание доктор Симидчиев, скокът на инфектираните с COVID-19 българи е към 138%.

Представете си какъв брой е действителното число на носителите на болестта, при изискване, че хората нямат достъп до безвъзмездна диагностика и просто не си вършат проби.

Да не приказваме, че актуалната обстановка с платените проучвания нарушава правата на всички български жители, които съзнателно всеки месец си внасят здравните осигуровки.

Ето за какво от Вътрешна македонска революционна организация приканват:

„ При задаващата се нова вълна на подварианта ВА.5, разновидността на Омикрон (който е мощно инфектиран, въпреки че признаците му са много по-леки спрямо предходните варианти) и отпадналата епидемиологичната конюнктура от 1 април 2022г., персоналните лекари нямат опция да назначават проби, а насочват пациентите към експерт. Според водещи епидемиолози това прави своевременната диагностиката невъзможна и води  до висока скрита заболеваемост.

Некоректно към всички здравноосигурен и непрактично за здравната система се оказа прекъсването на опцията общопрактикуващите лекари да издават посоки за PCR-и с претекст, че проучването е високо профилирано и би трябвало да се назначава от експерт. Насочването на пациент от общопрактикуващ доктор към експерт основава съществени усложнения за огромна част от пациентите, най-много в провинцията, където дефицитът на експерти е огромен. Това събитие води до отсрочване на диагностицирането и лекуването на пациентите. Тези дейности на Министерство на здравеопазването и НЗОК нарушават правата на здравноосигурените пациенти, заради фактическото им отнемане от медицински проучвания.

Вътрешна македонска революционна организация упорства за незабавно взимане на  превантивни ограничения и връщане на PCR тестванията по здравна каса, с цел да не се окажем още веднъж „ сюрпризирани “ от ежедневното покачване  броя на заболелите.

В комплицираната политическа и икономическа рецесия българските жители имат потребност от поддръжка, тъй като един бърз антигенен тест е най-малко 20лв., само че с тези средства хората избират на купят храна за децата си и лишават себе си от диагностика.

Време е българското опазване на здравето да стане налично и дейно, като се даде опция на персоналните лекари да назначават PCR проби, както и да вършат бързи антигенни такива, обезпечени им от Министерство на здравеопазването.  Нужна е незабавна смяна на Наредбата, определяща пакета от действия заплащани от НЗОК (изплаща тестовете), с цел да се управлява броят на преболедувалите, като се обезпечи прецизен ефикасен надзор на средствата за закупуване на употребяваните проби ”, пишат в умозаключение от партията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР