Личните лекари настояват да могат да правят бързи антиген тестове

...
Личните лекари настояват да могат да правят бързи антиген тестове
Коментари Харесай

Личните лекари искат да правят бързи тестове


Личните лекари упорстват да могат да вършат бързи антиген проби на пациенти с най-малко два признака, а направлението с цел да се издава единствено при потребност от удостоверение на резултата.

Вчера здравният министър посочи, че има два разновидността, препоръчани от Сдружението на персоналните лекари, при които те да могат да издават направление за. Бе утвърден този, при който би трябвало да има налични най-малко пет новопоявили се признаци – като температура, суха кашлиза, загуба на усет или обонянание, мощна изнемощялост, затруднено дишане, мускулна болежка, ниска сатурация и други

Според персоналните лекари обаче това решение към този момент е неработещо поради динамичната смяна в обстановката от началото на октомври до момента. Те дават образец, че при започване на октомври са регистрирани към 800 новозаразени дневно при 4000 в този момент.

Джипитата упорстват тестването да се улесни като се разреши да назначават първо от бързите антигенни проби, а PCR пробата да е единствено за потвърждаване на диагнозата. И също така тестванията да се назначават при съществуване на два, а не на пет признака. Джипитата оферират и разширение на листата със признаците като се прибавят още главоболие, диария, болки в гърлото, гадене и повръщане, написа през днешния ден Медиапул.

Според джипитата достъпът до тестване би трябвало да е елементарен и то да става бързо, с цел да могат инфектираните бързо да се изолират, а контактните им - проследявани и по този начин да се понижи разпространяването на инфекцията. По думите им това може да стане с антигенните проби, които са евтини, налични във всяка лаборатория и с тях могат да се обзет повече хора. Една от обсъжданите в последния месец хрумвания бе точно персоналните лекари да дават посоки за антигенните проби, само че в следствие управляващите се отметнаха от нея под претекст, че не са задоволително сигурни колкото PCR-теста. В последна сметка в последното предложение на НЗОК е залегнало персоналните лекари да насочват пациентите за PCR проби, за които тя заплаща по 60 лева на лабораториите. За съпоставяне за антигенните проби се предвиждаше НЗОК да заплаща 25 лв. на лабораториите.

Според персоналните лекари позитивният резултат от антигенните проби би трябвало да е съображение за слагане под карантина или хоспитализация според от тежестта на болестта. Те оферират антигенните проби да се правят най-много до четвъртия ден от появяването на признаците. А срокът на годност на направлението за тестване да е 3 дни.

Джипитата също така желаят да се запише в контракта, че тестванията няма да бъдат лимитирани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР