Личните лекари да могат да назначават тестове за COVID-19 при

...
Личните лекари да могат да назначават тестове за COVID-19 при
Коментари Харесай

Личните лекари настояват да могат да назначават тест за коронавирус

Личните лекари да могат да назначават проби за COVID-19 при подозрение, а пациентите да бъдат изпращани в специфични пунктове отвън болничните заведения, където да се взимат проби при подозрения за вирусни инфекции, с цел да се подлагат на заплаха лечебните заведения.

За това настояха през днешния ден в телевизионни изявленията представители на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Те предизвестиха, че смяната би трябвало да бъде направена допустимо най-скоро, тъй като с обичайното увеличение на вирусните инфекции през есента обстановката ще се утежни, и прецизираха, че към този момент работят по документ, в който да бъдат посочени ясни критерии, на които би трябвало да дава отговор пациент, с цел да може общопрактикуващия доктор да назначи проучване на ковид.

Не е редно цяла огромна София да се обръща към дежурния епидемиолог, с цел да се направи тест, сподели пред Българска национална телевизия Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС). Тя уточни, че в столицата има над 1000 общопрактикуващи лекари и пациентите се обръщат към тях, когато имат признаци, само че пък те не могат да им назначат проучване при подозрения за ковид.

В София и множеството огромни градове би трябвало да се открият пунктове, към които да бъдат насочвани пациентите с Коронавирус симптоматика, сподели в изявление за Би Ти Ви зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов. По думите му в дребните обитаеми места има по-добра съгласуваност сред персоналните лекари, районните здравни инспекции и здравната каса и сходни пукнтове към този момент са обособени. От огромните градове обаче само Пловдив можел да се похвали с девет такива пункта.

През есента ще има повече пациенти с сходна на ковид симптоматика и с цел да бъдем ефикасни, би трябвало да са добре диференцирани пациентите с ковид от тези с банални вирусни инфекции, сподели Николай Бръзналов. По негови сметки в София пунктовете би трябвало да са най-малко три пъти повече, в сравнение с в Пловдив, т.е. най-малко 27.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР