Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още

...
Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още
Коментари Харесай

Какви са последствията след отсрочката личните лекари да получат специализация?

Личните лекари без компетентност по обща медицина ще имат още 4 години да я придобият. Това взеха решение депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължение на периода се постанова, поради заплахата хиляди българи да останат без фамилни лекари след 3 юни. Д-р Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари се разгласи срещу тази мярка.

Вижте за какво:

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари е срещу тази пролонгация, а решението тя да се даде за следващ път еу политическо, съобщи доктор Брънзалов. 16% или 673 души са общопрактикуващите лекари, чиито практики би следвало да бъдат заличени, както демонстрира статистиката.

По думите му, всичко това демонстрира острия дефицит на общопрактикуващи лекари в страната.
доктор Николай Брънзалов, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари: Общата ни възраст е толкоз напреднала, че надали след пет години картинката ще е по-различна.
Множество общопрактикуващи от дребни обитаеми места нямат време за специализация, какъвто е казусът с доктор Стоян Костов от Кресна.

Д-р Бръвзалов се разгласи за това да се даде пролонгация за специализацията на лекари, които са я почнали, а не за тези, които нямат желание да придобият такава. По думите му, специализацията е значима, тъй като медицината се развива бързо.
доктор Николай Брънзалов, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари: Лекарската специалност постоянно изисква рационализиране. Ти би трябвало да си в крайник с времето. Говорим за медицина, приказваме за работа с живи хора. Квалификацията на всеки доктор кореспондира с неговото равнище на подготовка.
Той добави, че е нужна инвестиция в първичната извънболнична здравна помощ, каквато до момента, по думите му, не е съществува.
 Хиляди пациенти в Кърджалийско може да останат без персонален доктор Хиляди пациенти в Кърджалийско може да останат без персонален доктор
Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без персонални лекари. Има действителна заплаха от изтриване на лекарски практики след юни тази година. Тогав...
 Депутатите одобриха промени в Закона за лечебните заведения Депутатите одобриха промени в Закона за лечебните заведения
Депутатите одобриха промени в Закона за лечебните заведения, които дават право на персоналните лекари без компетентност по обща медицина да продължат да работя...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР