Личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори. Заплатата

...
Личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори. Заплатата
Коментари Харесай

930 лева заплата за личен асистент от догодина

Личните асистенти ще продължат да работят на трудови контракти. Заплатата им от следващата година ще стане 930 лв..
Това заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, която показа план за промени в със своята заместничка Адриана Стоименова. Като претекстове за предлаганите промени Сачева уточни, че задачата е законът да стане по-приложим, а слабостите да бъдат отстранени.
Законът за персоналната помощ би трябвало да работи взаимно дружно със Закона за обществените услуги, сподели Сачева.
Средствата за 2021 година са над 214 млн. лв. за персонални асистенти, а по Закона за обществените услуги сме заложили още 85 млн. лв. също за асистентска услуга.
Така че от 2021 година асистентска услуга ще може да се дава както по закона за персоналната помощ, по този начин и за обществени услуги. Законът за персоналната помощ е за всички групи хора с увреждания, 8% от хората, които го употребяват са деца, акцентира.
" Запазваме всичко, което съществува досега, само че разширяваме обсега. Няма механизъм по който да бъдат финансиране 670 000 персонални асистенти, не всеки който има увреждане се нуждае от персонален помощник ", сподели още тя.
 Сачева призна за проблеми със Закона за персоналната помощ, Мая Илиева разкри неистина Сачева призна за проблеми със Закона за персоналната помощ, Мая Илиева разкри неистина
До 30 юни би трябвало да бъде изработен цялостен обзор и разбор на действието на Закона за персоналната помощ, тъй че да можем дружно да вземем ре...
Общественото разискване е в границите на 14-дневен период откакто бъде качено на уеб страницата на министерството, след което би трябвало да влезе в зала и да се одобри. В мощ би трябвало да е от 1 януари 2021 година.
„ Хората, които получават персонална помощ досега и отсега нататък ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с избрана непозната помощ, които до момента не са подали заявки за това биха могли да го създадат както в границите на идващите месеци, по този начин и след 1- ви януари 2021 ”, сподели още тя.7
Целта е Законът за персоналната помощ и Законът за обществената помощ да работят дружно и да се допълват, обясни още министърът.
Очаквайте детайлности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР