Лични грешки и слаба лекарска квалификация – такива според бившия

...
Лични грешки и слаба лекарска квалификация – такива според бившия
Коментари Харесай

Бивш здравен министър видя лекарски пропуски в случая с починалото в болница дете

Лични неточности и слаба лекарска подготовка – такива съгласно някогашния здравен министър проф. Радослав Гайдарски са аргументите за гибелта на 3-годишното момче в София. Заради случая предходната седмица министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разпореди инспекция в трите столични лечебни заведения, през които е минало детето – Специализираната детска болница " Проф. Иван Митев ", университетската болница " Лозенец " и " Пирогов ". Очаква се инспекцията да завърши до сряда (20 ноември).

" Мисля, че тука грешките са персонални. Аз мисля, че тук става въпрос за слаба подготовка на приемащите доктори и за едно отношение на самите лекари към съответния случай ", разяснява Гайдарски пред Би Ти Ви. Той изрази разбиране, че след инспекциите ще има осъдени. Гайдарски посочи, че България е една от страните с доста елементарен достъп до болнично лекуване и изрази удивление, че такова е отказвано на дребното момче. " Всеки доктор, който го е видял (детето – бел.ред.), в случай че са в задоволителна кондиция и подготовка, те биха могли да схванат, че тук става въпрос за нещо съществено ", уточни Радослав Гайдарски.

Бившият здравен министър посочи, че се основава бездна сред пациентите и лекарите, като липсват почитание и доверие. Той уточни като една то аргументите и случаи, когато медии са отразявали безпочвени обвинявания на пациенти към лекари и прикани това да спре. " Има основано съмнение сред лекаря и пациента. И доста постоянно нашите лекари с лека ръка отпращат пациента ", добави някогашният здравен министър. Той разяснява думите на родителите на умрялото момче, че са били отпратени от Специализираната детска болница с обяснението, че има едно свободно легло, само че то било резервирано. " Такова знамение не съм виждал и чувал – да се резервира легло ", уточни Гайдарски и изрази удивление по какъв начин е могло да стане това.

В събота майката и бащата на умрялото дете описаха пред Би Ти Ви по какъв начин са посетили поредно профилираната детска болница, а по-късно и уневирситетската " Лозенец ", откъдето изписали детето за домашно лекуване. Впоследствие положението на детето се влошило и родителите се върнали в педиатричната болница. Там обаче им обяснили, че няма места. " Спешното легло в болничното заведение било резервирано за някакъв човек за 15-и, който щял да пристигна. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, тъй като детето не е в тежко положение, било мобилно ", описа бащата. По думите му при повторното посещаване в детската болница са били изгубени още два часа в административни разногласия. След като са били върнати у дома, детето колабирало и било признато в незабавната болница " Пирогов ", където обаче умряло.

Родителите настояват, че детето е имало вирусна зараза и след това е направило сепсис. Към момента повода за гибелта му не е оповестена. Единственото знае се, че от Националния център по заразни и паразитни заболявания са изолирали риновирус при пробите от умрялото дете (един от най-широко публикуваните вируси, извършител на хремата - бел.ред.). " Не твърдим, че това е повода за гибелта. Възможен е сепсис, вероятни са други неща ", сподели пред Нова телевизия шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР