Лична резиденция с 25 спални, по 500 000 долара за

Лична резиденция с 25 спални, по 500 000 долара за ...

Милионите на клана "Мугабе" – ще си ги върне ли Зимбабве?.


Лична резиденция с 25 спални, по 500 000 долара за хайвер и шампанско на празници и разточителен живот в лукс. Мнозина се питат къде са скрити несметните богатства на клана „Мугабе“, ограбени от една бедна страна.

Южноафриканските вестници са пълни с истории за несметните богатства, натрупани от Робърт Мугабе и неговото семейство, пише Дойче веле. Само празненствата по случай неговите рождени дни стрували по над два милиона долара, за шампанско и хайвер се давали по 500. 000 долара.

Не е известно колко голямо е състоянието на бившия държавен глава и неговото семейство. Твърди се, че притежанията му възлизат на близо един милиард долара, пише Дойче веле. Освен личната му резиденция в центъра на столицата Хараре, която разполага с 25 спални и се оценява на 8,5 милиона евро, Мугабе притежава и луксозна вила за повече от 4 милиона евро в Хонконг, която била любимо място на жена му Грейс. Най-ценният имот на бившия президент обаче е „Хамилтън палас“ в британското графство Съсекс, който се оценява на повече от 40 милиона евро.

Освен това той владее над 15 000 хектара земя, включително и някои отчуждени парцели от бели фермери. И това не е всичко. Мугабе е собственик на няколко бронирани служебни автомобила, сред които един Мерцедес на стойност от един милион евро, един Ролс- Ройс, скъпи бижута, часовници, акции от бизнеса с диаманти и други ценни суровини.

Ненаситната Грейс

Мугабе обича да отрупва със скъпи подаръци съпругата си Грейс, която е с 40 години по-млада от него. Заради екстравагантния й стил на обличане хората в Зимбабве я наричат "Гучи-Грейс". През септември 2014 година тя публично защити съпруга си и го нарече "най-бедния президент в света". Освен скъпи облекла Грейс обича и бижута. Когато диамантеният пръстен за 20 милиона долара, поръчан за нея в чест на 20-тата годишнина от сватбата им, не пристигнал навреме, Грейс Мугабе завела дело срещу ливанския бижутер.Още по тематаНовият президент на Зимбабве: Намаляваме бедността и корупцията!24 ное 2017 21:514Нов шанс за Зимбабве: Президентът Робърт Мугабе подаде оставка21 ное 2017 22:5214Gucci Grace – тя изяде главата на тиранина Робърт Мугабе17 ное 2017 21:3027

Двамата синове на бившия президент също тънат в разкош. Чатунга Мугабе години наред живеел в огромен мезонет в Дубай срещу месечен наем от 30 000 евро. След това се преместил в луксозен квартал на Йоханесбург, където вече плащал "само" по 4 000 долара наем на месец. Чатунга Мугабе е известен и с разгулния си живот. В Инстаграм се появи видео, на което се вижда как той излива шампанско върху инкрустирания си с диаманти часовник.

Бившият финансов министър проговори

"Системата" Мугабе не се ограничава само до президента и неговото семейство, споделя пред ДВ Тендай Бити, който е бил финансов министър в страната между 2009 и 2013 година. "Проблем бяха не само милионите, които Мугабе редовно отклоняваше, а и милиардите, които потъваха в други канали. Днес знаем, че по време на неговото президентство са изчезнали около 15 милиарда долара", казва Бити.

В същото време в Зимбабве не достигат пари за социални дейности. Голяма част от населението живее в дълбока бедност. "Една от най-важните задачи на новото правителство ще бъде да върне откраднатите от Мугабе пари. Няма да е трудно да бъдат открити банковите сметки на бившия президент. Нали има международни правила за прозрачност на глобалните финансови сделки", казва бившият финансов министър.

Парите са в някой данъчен оазис


Ръководителят на британската неправителствена организация "Corruption Watch UK" Пол Холдън обаче смята, че ще е много трудно да се открият парите на Мугабе. "От много различни фактори зависи дали те ще бъдат върнати в Зимбабве. Първо трябва да бъде установено колко голямо е наистина богатството на Мугабе и къде точно се намира. Вероятно голяма част от състоянието му се намира в някой данъчен оазис. Дори да бъде установено къде са парите, възниква още една трудност.

Трябва да бъде доказано, че става дума за откраднати пари", казва Пол Холдън. Експертът дава пример със случая на бившия нигерийски президент Сани Абача, който по време на своето президентство между 1993 и 1998 година е изнесъл от страната 5 милиарда долара от продажбите на петрол. "Едва след 16 години в Нигерия беше върната една малка част от парите", казва Холдън.

Идва ли нов деспот?

"Надявам се, че свалянето на Мугабе ще стане отправна точка за превръщането на Зимбабве от диктатура в демократична държава със свободно и силно гражданско общество", казва Холдън. Въпросът е в това дали наследникът на Мугабе - досегашният вицепрезидент Емерсон Мнангагвана е човекът, който може да насърчи това развитие. "От над 30 години Мнангагвана е верен съратник на Мугабе и е също част от корумпираната система. Повечето наблюдатели силно се съмняват в това, че той ще се разграничи от своя предшественик и не изключват възможността страната просто да се е сдобила с нов деспот", заключава Холдън.
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg