Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго Кралят се

...
Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго Кралят се
Коментари Харесай

Риголето, опера в 3 действия от Джузепе Верди

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „ Кралят се забавлява ”
Премиера: 11 март 1851, Венеция, спектакъл „ Ла Фениче “

Действащи лица:
• Риголето – шут на херцога, баритон
• Джилда – щерка на Риголето, сопран
• Херцога на Мантуа, тенор
• Спарафучиле – наемен палач, бас
• Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт
• Джована – дойка на Джилда, мецосопран
• Граф Чепрано, бас
• Графина Чепрано – негова жена, мецосопран
• Матео Борса – велможа, тенор
• Граф Монтероне, баритон
• Маруло, баритон
• Разсилен в съдилище, бас
• Прислужница, мецосопран

Време и място на действието: Мантуа и покрайнините, шестнайсти век.

Първо деяние
Първа картина
Италия през Ренесанса. Празненство в двореца на Херцога на града-държава Мантуа. Херцогът е заинтересован от непознатата госпожица, която от три месеца на всеки празник вижда в църквата. Придворните подозират, че Риголето – гърбавият шут на Херцога, има държанка, която ревностно крие. Риголето сипе остроти, без да щади нито брачна половинка на хубавицата Чепрано, довечера още веднъж ухажвана от Херцога, нито остарелия Монтероне, дръзнал да стачкува поради озлочестената си щерка. Монтероне жигосва развратния владетел и проклина Риголето, който, защитавайки цинизма на господаря си, се подиграва с бащинската драма…

Втора картина
Под тягостното усещане от проклятието на Монтероне, Риголето се връща вкъщи, с цел да се увери, че нищо не заплашва щерка му. Пресреща го наемният палач Спарафучиле и му предлага услугите си. Риголето му отхвърля, само че узнава къде би могъл да го намери… Като отклонява молбата на Джилда да й открие кой в действителност е той, Риголето с трогване споделя за благородството на починалата й майка, която от съчувствие обикнала него – „ самотният, прегърбен дрипльо ”… Той припомня на дойката Джована да бди зорко над щерка му и да не отваря никому. Но Джована, подкупена от Херцога, към този момент е улеснила срещата му с Джилда. Останала сама, Джилда се унася в фантазии по прелестния момък, показал се за безпаричен студент по право… Намислили да отвлекат мнимата държанка на смешника, придворните доближават дома на Риголето, само че ненадейно се натъкват на него. Те съумяват да го заблудят, че сякаш ще откраднат дамата на граф Чепрано, чиито дом е наоколо. Под претекст, че и те самите са маскирани, завързват очите му и го слагат да крепи стълба, опряна на висок дувар. Но, чак когато отдалеко се чуват виковете на Джилда за помощ, Риголето схваща измамата и си спомня проклятието на Монтероне.

Второ деяние
Зала в двореца на Херцога. Той е ядосан от тайнственото изгубване на девойката, с която нощес се е срещнал, само че щом придворните му описват по какъв начин откраднали „ любовницата ” на шута и са я скрили в двореца, той отива при нея. Едва прикриващ отчаянието си, идва и самият Риголето, който търси Джилда. А когато тя ненадейно се появява, той хвърля маската си на палячо и изгонва придворните. Риголето се заклева да отмъсти. Напразните молби на щерка му да пощади Херцога, се прекъсват от Монтероне, който стражата води в затвора…

Трето деяние
Вечер. Странноприемницата на Спарафучиле до реката, в края на града. Риголето води тук Джилда, с цел да я убеди в неверността на Херцога, в този момент към този момент пристрастен по красивата танцьорка – сестрата на Спарафучиле. Скоро се появява и Херцогът, преоблечен като офицер. Риголето изпраща щерка си да вземе мъжки облекла и да избяга с кон във Верона, където ще я последва. Той предплаща половината от цената за убийството на офицера и се отдръпва до среднощ. Спарафучиле и сестра му се приготвят за уговореното ликвидиране. Но Мадалена, очарована от офицера, съумява да склони брат си да го размени с първия, който влезе в странноприемницата. Разразява се стихия. Току-що върналата се Джилда става свидетелка на диалога им и бърза да избави обичания.
Тя чука на вратата и те и отварят. Точно в среднощ Спарафучиле изнася чувала с натрупа. Риголето тържествува, само че в този миг, в стихналата нощ се понася безгрижната ария на Херцога. В чувала вместо него се оказва Джилда. С последни сили тя моли татко си за амнистия и умира.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР