Либийският военноачалник Халифа Хафтар обяви, че поема управлението на страната.

...
Либийският военноачалник Халифа Хафтар обяви, че поема управлението на страната.
Коментари Харесай

В Либия: Отново социалист в мундир поиска цялата власт

Либийският военноачалник Халифа Хафтар разгласи, че поема ръководството на страната. Действията му изненадаха даже Москва, която мълчешком го поддържа.

Маршал Хафтар управлява Либийската национална войска, която води война против интернационално приетото държавно управление в Триполи.

Споразумение за омиротворяване на страната беше реализирано още преди 5 години с резолюция на Организация на обединените нации. Бунтовниците отхвърлят да го извършват с аргумента, че държавното управление е под контрола на ислямисти. Халифа Хафтар упреква управляващите, че в тяхната войска се борят някогашни джихадисти от „ Ал-Кайда “ и бойци от „ Ислямска страна “.
Конференцията по сигурността в Мюнхен: Да се резервира оръжейното ембарго за Либия Макрон загатна, че ще даде „ зелена светлина “ на Скопие за участие в Европейски Съюз, само че единствено при позитивни отчети от Брюксел
Армията на Хафтар управлява Бенгази и източната част на страната, както и множеството петролни терминали. Точно преди година бунтовниците започнаха атака против столицата Триполи и постоянно обстрелват пристанището и интернационалното летище.
Снимка: iStock
Така 9 години след изтезанието на полковник Муамар Кадафи, Либия продължава да тъне в безпорядък и бездържавие. Бившият водач на Джамахирията беше линчуван през октомври 2011 година в хода на интервенцията на НАТО против неговия режим.

Сегашният мощен човек в Либия има надалеч по-високо военно звание, което си е присвоил. В последните години от ръководството си Кадафи се беше отказал от всички звания и се самотитулуваше Братският водач и Лидер на революцията, като си остана единствено полковник.

Халифа Хафтар е не по-малко странна и спорна персона. Съратник е на Кадафи в революцията през 1969 година, когато е свалена монархията и се открива социалистическа република. Кадафи постоянно е казвал, че е негов нравствен татко.

В епохата на Джамахирията Хафтар е измежду най-приближените на полковника. Учи във военна академия в Съюз на съветските социалистически републики, става и главнокомандващ армията, само че след една изгубена война с Чад е покорен, изпада в недружелюбност и през 1990 година се преселва в Съединени американски щати.
Опитите за помирение в Либия пропаднаха Силите на ген. Хафтар не престават настъплението си към Триполи
През Арабската пролет се връща в Бенгази и се причислява към протеста в града против режима на Кадафи. След като някогашната Джамарихия изпадна в цялостно бездържавие, през 2014 година Халифа Хафтар се пробва да узурпира властта, само че превратът му претърпява крах.

Оттогава фелдмаршалът води война с всички, които му се изпречат на пътя – племенни милиции, ислямистки формирования и държавни войски. Има негласната поддръжка на Русия, само че решението му поеме контрола над страна, макар интернационално приетото държавно управление на националното единодушие на премиера Фаиз Сарадж, изненада неприятно Кремъл.

Засега хладната реакция на Москва е, че разрешението на рецесията в Либия е „ само по кротичък метод посредством разговор сред всички страни в конфликта”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР