Либийска държавна петролна компания съобщи, че е принудена да затвори

...
Либийска държавна петролна компания съобщи, че е принудена да затвори
Коментари Харесай

Либия: Политическата нестабилност води до затварянето на петролно находище

Либийска държавна петролна компания заяви, че е принудена да затвори добива от петролно находище на фона на политическата невъзможност, която заплашва да докара до обновяване на въоръжения спор в северноафриканската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Държавната компания „ Нешънъл ойл корпорейшън “ сподели, че през вчерашния ден група хора са влезнали в находището „ Ал-Фил “ в южната част на страната и са спрели работата му. Не се оповестява за какъв брой души става въпрос и дали те са били въоръжени.

Междувременно племенни водачи от южния район на страната оповестиха във видеообръщение за затварянето на „ Ал-Фил “ и желаеха отстраняването на ръководителя на петролната компания Мустафа Санала. Те настояха и за заслужено разпределение на приходите от нефт в трите съществени района на Либия. Освен това те приканиха премиера Абдел Хамид Дбейба да съобщи властта на назначеното от Народното събрание държавно управление на противника му Фатхи Башага.

Националната петролна корпорация е подхванала юридически дейности, които разрешават на компанията да се освободи от договорните си отговорности поради изключителни условия.

Все още не е ясно какъв брой барела ще загуби Либия поради затварянето на находището „ Ал-Фил “. Производството на нефт в страната възлиза на към 1,2 милиарда барела дневно. Понастоящем международните пазари са разтърсени от съветската инвазия в Украйна, поради която цените на суровия нефт се покачиха до над 106 $ на барел, означи Асошиейтед прес..

Башага беше определен за министър председател през февруари от Камарата на представителите, която е основана в Тобрук. Дбейба, който се намира в столицата Триполи, отхвърли да отстъпи поста и съобщи, че ще съобщи властта единствено на определено от жителите държавно управление.

През последните два месеца раздялите сред либийските фракции се задълбочиха, като стартира готовност на милициите, най-много в западната част на страната. Това ускори страховете от обновяване на боевете, откакто обстановката в Либия беше относително спокойна в продължение на повече от година и половина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР