Либерийският президент Джордж Уеа търси втори мандат на поста, изправен

...
Либерийският президент Джордж Уеа търси втори мандат на поста, изправен
Коментари Харесай

Либерийският президент Джордж Уеа търси втори мандат в реванш с основния си съперник от 2017 г.

Либерийският президент Джордж Уеа търси втори мандат на поста, изправен пред реванш против неговия главен кандидат от изборите през 2017 година

От МАРК Н. МЕНГОНФИА Associated Press и CHINEDU ASADU Associated Press 10 октомври 2023 година, 4:47 ч. Избори през 2017 година, Джоузеф Боакай, който е бил вицепрезидент при Елън Джонсън Сърлийф, първата демократично определена жена в Африка водач.

„ Искам да ви кажа, мои сътрудници либерийци, оправих се добре “, сподели Уеа, 57-годишна някогашна интернационална футболна звезда, в своя известие за закриване на предизборната акция в централата на партията си в столицата Монровия.

Боакай обаче води акция с обещания да избави Либерия от това, което той назовава проваленото водачество на Уеа, повтаряне себе си и неговият подгласник „ Спасяване 1 “ и „ Спасяване 2 “.

„ Всички сме разчувствани и оптимистично настроени за това, което в този момент е народен апел за сливане на жителите на тази страхотна страна за избавителна задача за превъзмогване на компликациите, на които са подложени толкоз доста либерийци и техните фамилии “, сподели Боакай по време на скорошна спирка на стадион „ Антоанета Тубман “.

Уеа е упрекнат, че не е спазил основни обещания на акцията, че ще се бори с корупцията и ще обезпечи правдивост за жертвите на бруталните цивилен войни в страната, които убиха към 250 000 души сред 1989 и 2003 година

Той получи 61,5% от общите гласове, подадени през 2017 година, до момента в който Боакай получи 38,5%, макар че остава да се види дали настоящият президент може да реализира сходна победа този път. 2,47 милиона имащи право на глас гласоподаватели в Либерия също гласоподават за законодателни избори във вторник.

„ Политическата позиция на Уеа, участваща във вота, не се прави оценка като по-силна от тази през 2017 година, като се има поради смесеното показване по време на първия му мандат “, сподели Зоуи Маккети, политически анализатор и анализатор по сигурността в насоченото към Африка Signal Risk Consulting. „ Въпреки че някои политики като безплатното висше обучение за държавните университети се оказаха известни, Уеа значително не съумя да се бори дейно с корупцията и да усъвършенства стопанската система, както даде обещание при първото си избиране, което докара до понижаване на поддръжката. “

Вече обвързваното с изборите принуждение взе два жертви във Фоя, ситуирано в окръг Лофа. Кандидатите на ръководещата партия и опозицията взаимно се упрекват за конфликтите на 29 септември.

Либерия стартира като населено място за освободени плебеи от Съединените щати през 1822 година, само че се афишира за самостоятелна нация 25 години по-късно. Знамето, конституцията, формата на ръководство и доста закони на Либерия са моделирани по тези на Съединени американски щати Столицата е кръстена в чест на петия президент на Америка, Джеймс Монро, който беше на власт, когато освободените плебеи бяха репатрирани.

Уеа пристигна на власт преди шест години при първото демократично прекачване на властта в западноафриканската нация след края на гражданските войни на фона на огромни очаквания, донесени от обещанието му да се бори с бедността и да подтиква инфраструктурното развиване в най-старата република в Африка. Целта му, сподели той през 2017 година, е да изтласка Либерия от страна с ниски приходи в страна със междинни приходи.

Но държавното управление му се възприема от мнозина да се показа под упованията, изключително в ръководството на стопанската система, която се сви през две от шестте години, през които той е на поста, като темпът на стопански напредък понижава от 2021 година насам.

Корупцията продължава да задушава растежа на Либерия и доста хора ще се стремят да употребяват вота, с цел да покажат загрижеността си, споделят анализатори. Изследователската мрежа Afrobarometer от 2023 година откри, че огромен брой либерийци споделят, че корупцията в страната се е нараснала през миналата година и държавното управление не се оправя добре с битката с нея.

В страна, в която най-малко един на всеки двама жители е в беднотия съгласно голям брой ограничения, Уеа е изправен пред обвинявания в неприятно ръководство на държавни средства. Между ноември и декември предходната година той беше отвън страната за седем седмици, обикаляйки няколко страни, в това число Катар, където гледаше по какъв начин синът му играе в тима по футбол на Съединени американски щати на Световното състезание.

Протестите също бяха необуздани при Уеа и анализаторите показаха опасения по отношение на вероятността от нов кръг от демонстрации, в случай че изборният развой е неправилен. Въпреки че акциите бяха значително мирни, имаше огнища на принуждение – в това число тази седмица, когато жестоки конфликти сред опозицията и последователите на ръководещите партии помрачиха закриването на предизборния протест на Уеа.

„ Това национално неодобрение (от представянето на правителството) евентуално ще бъде употребявано от опозиционните партии за възобновяване на демонстрациите при положение на победа за Уеа “, сподели Маккати от Signal Risk, преди да уточни, че политическото принуждение след изборите обаче е, малко евентуално да съставлява риск за политическата непоклатимост на Либерия.

Уеа към момента е единственият африканец, спечелил Златната топка. Играл е като нападател за Пари Сен Жермен, Милан, Челси и Манчестър Сити по време на 18-годишна клубна кариера. Последната му поява за Либерия беше през септември 2018 година, когато направи изненадваща поява в показателен мач против Нигерия на 51-годишна възраст, година откакто беше определен за президент. Неговият 23-годишен наследник Тим в този момент играе за клуба от Серия А Ювентус и националния тим на Съединени американски щати.

___

Asadu заяви от Лагос, Нигерия. Авторът на Associated Press Криста Ларсън в Дакар, Сенегал, способства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР