Либералите се борят срещу опита на републиканците да заредят правосъдието във Върховния съд на Уисконсин от дело за пренасочване

...
МАДИСЪН, Уисконсин (АП) — Либералите твърдят в съдебно подаване тази
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (АП) — Либералите твърдят в съдебно подаване тази седмица, че републиканците се опитват да анулират изборите на подкрепян от демократите върховен съветник на Уисконсин Съдебният съд, като я помоли да се оттегли от изслушване на дела за пренасочване, което може да доведе до изготвяне на нови законодателни избирателни карти.

Адвокатите в две отделни дела за пренасочване подадоха аргументи във вторник, възразявайки срещу искането на контролираното от републиканците законодателно събрание да съдия Джанет Протасиевич направи самоотвод. Те твърдят, че не е имало правно или етично задължение за Протасевич да се оттегли, въпреки нейните коментари по време на кампанията, че смята, че настоящите карти са „манипулирани“ или защото е приела близо 10 милиона долара от Демократическата партия на Уисконсин.

< p>Едно предложение, възразяващо срещу отвода на Протасевич, твърди, че подобен ход не би бил подкрепен от факти или закон и „би бил в противоречие със задълженията й като съдия във Върховния съд.“

„Недоволен от тези избори резултат, който не можаха да предотвратят чрез манипулиране, (републиканците) сега се стремят да анулират резултатите и да избират своите съдии“, се казва в подаването на Law Forward, базирана в Медисън либерална правна кантора, адвокатската кантора Stafford Rosenbaum, Election Law Clinic в Harvard Law School, Campaign Legal Center и адвокатската кантора Arnold & Porter.

Контролираният от републиканците Законодателен орган на Уисконсин твърди в документи миналата седмица, че Протасевич е отсъдил предварително делата, което може да доведе до нови по-демократични - приятелски карти, които се изготвят преди изборите през 2024 г. Републиканските законодателни лидери заплашиха да я импийчмират, ако изслуша делата, ход, за който имат достатъчно гласове.

Протасевич е част от 4-3 либерално мнозинство в съда и изборът й приключи 15-годишна серия от консервативни съдии под контрол. Две съдебни дела за пренасочване бяха заведени през първата седмица, след като Протасевич се присъедини към съда на 1 август.

Републиканците твърдяха в молбата си за отвод, че „изявленията на съдия Протасевич в кампанията разкриват, че палецът й е много на кантара в това случай.“

По време на печелившата си кампания Протасевич нарече начертаните от републиканците карти „несправедливи“ и „нагласени“ и каза, че трябва да има „свеж поглед към въпроса за манипулирането“. Protasiewicz никога не е казвала как ще се произнесе по дело за пренасочване.

Protasiewicz не е направила никакви „обещания“ за това как ще управлява, което би изисквало отвод, казаха адвокати във второто дело за пренасочване, представляващи избиратели, които подкрепят кандидатите на Демократическата партия и няколко членове на Гражданските математици и учени.

Върховният съд на САЩ даде ясно да се разбере, че кандидатите за съдии могат да обсъждат политически въпроси и нищо, което тя каза, не показва, че тя е предрешила делото, твърдят адвокатите.

Но нейните коментари накараха някои републикански щатски законодатели, включително председателя на парламента Робин Вос, да кажат, че трябва да се обмисли импийчмънт, ако тя не се оттегли от делата. Той беше сред републиканците, които внесоха искането тя да се оттегли от делата.

За импийчмънт на Протасевич ще е необходимо само обикновено мнозинство в Асамблеята и мнозинство от две трети в Сената да я отстрани от поста. Републиканците имат мнозинство 65-34 в Асамблеята и мнозинство 22-11 в Сената.

Асамблейските райони на Уисконсин се нареждат сред най-неуредените в страната, като републиканците рутинно печелят много повече места, отколкото се очаква въз основа на техния среден дял от гласовете, според анализ на Асошиейтед прес.

И двата дела изискват всичките 132 щатски законодатели да бъдат избрани през същата година в новоизтеглените райони. В районите на Сената, които са по средата на четиригодишния мандат през 2024 г., ще има специални избори, като победителите ще служат две години. Редовният четиригодишен цикъл ще се възобнови отново през 2026 г.

Щатският Върховен съд все още не е решил дали ще разгледа предизвикателствата за преразпределение. От Protasiewicz, а не от целия съд, зависи дали да се оттегли или да разгледа делата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР