Ли Къцян си тръгва, за да го наследи премиер, който

...
Ли Къцян си тръгва, за да го наследи премиер, който
Коментари Харесай

Последният технократ от Китайската комунистическа партия си отиде

Ли Къцян си потегля, с цел да го наследи министър председател, който е прочут основно с безрезервната си преданост към Си Цзинпин

След десетилетие, прекарано в сянката на президента Си Цзинпин, Ли Къцян прави заключителен реверанс в качеството си на министър председател. Това е показателно за една смяна в политиката на Китай, а точно отдръпването на квалифицираните технократи, помагали в ръководството втората стопанска система в света, с цел да се даде път на лица, известни основно с безрезервната си преданост към най-могъщия водач в актуалната история на Китай.

След като през октомври напусна авторитетния Постоянен комитет на Политбюро на ръководещата Китайска комунистическа партия, въпреки и да не е достигнал пенсионна възраст, последната значима задача на Ли остана да произнесе през днешния ден тирада за положението на страната пред послушния парламент. Казаното от него целеше за следващ път да увери жителите в устойчивостта на китайската стопанска система и в него имаше малко нови неща.

Ли в миналото изглеждаше като евентуален висш водач, само че с времето беше все по-силно изместван от Си, чиито пълномощия растяха. Си притегли армията и службите за сигурност в помощ на " великото подмладяване на китайската нация ". Ли, от своя страна, оставаше в сянка и от време на време беше мъчно човек да си спомни, че официално видяно той е втори по сан в партията. 

Ли " беше министър председател, който значително беше държан настрани от светлината на прожекторите по заповед на шефа ", сподели Стив Цан, шеф на Китайския институт към Училището за ориенталски и африкански проучвания към Лондонския университет и дълготраен наблюдаващ на китайската политика. 

Фактът, че Ли не изглеждаше напълно като предан покровител на Си в една ера, в която персоналната преданост е преди всичко, може би е " единствената причина, заради която той ще бъде запомнен с положително ", добави Цан. 

През по-голямата част от кариерата си Ли беше прочут като деликатен, кадърен и доста образован бюрократ, израснал и привързан с насочената към консенсус комунистическа партия, която автоматизирано потиска несъгласието.

Като губернатор и по-късно партиен секретар на гъсто обитаемата провинция Хънан през 90-те години Ли потули известия за огнище на СПИН, обвързвано с изкупуване на кръв от незаконни кръгове. Твърди се, че това е ставало със единодушието на локалните управляващи. 
 Ли  произнесе мощна тирада за положението на страната пред Народното събрание и се сбогува с политиката
Въпреки че абсурдът избухна преди Ли да встъпи в служба като губернатор на Хънан, неговата администрация стартира да работи за заглушаване на информацията, да пречи на жертвите да потърсят компенсации и да тормози жителите, които работят на частни начала в интерес на сираци и други наранени. 

Но Ли също по този начин си построи и малко по-различен обществен облик – на англоговорящ представител на едно потомство политици, които са научени да бъдат по-отворени към демократичните западни хрумвания. Той влиза в политиката в безредните времена на Културната гражданска война, траяла от  1966 до 1976 година и с помощта на личните си качества, а не на политически връзки, съумява да постъпи в влиятелния Пекински университет, където следва право и стопанска система.

След дипломирането си Ли стартира работа в ръководената от бъдещия президент и партиен водач Ху Дзинтао Комунистическата младежка лига – организация, която приготвя студентите от университетите за партийна кариера. Не след дълго Ли се издига в йерархията. 

Той съумява да показва необикновена откровеност в редиците на много безличните китайски бюрократи. В депеша на Държавния департамент на Съединени американски щати, оповестена в " Уикилийкс ", Ли е представен да споделя на дипломати, че статистиката за китайския стопански напредък е " изкуствено основана " и че вижда по-точни индикатори в данните за търсенето на електрическа енергия, железопътния товарен трафик и кредитирането.

Макар и да не е популист, в обществените си изказвания Ли е доста по-енергичен спрямо всекидневно инертния Си. 

Факт е, че за разлика от непосредствените си прародители, Ли значително не съумя да се възползва дейно от предоставените му платформи. На годишната си конференция, изнасяна в заключителния ден на годишната сесия на китайския парламент, Ли най-много повтаряше разискваните точки и рецитираше статистически данни. По при разтърсванията в хода на траялата три години битка с ковид, Ли на процедура остана незабележим.

Ли, който има непретенциозен генезис, беше считан за правоприемник на Ху за президентския пост. Но потребността от баланс измежду партийните фракции подтикнаха управлението да реализира консенсус, избирайки Си – наследник а някогашен вицепремиер и партиен водач. 
 Ли в миналото изглеждаше като евентуален висш лидер
Двамата в никакъв случай не реализираха нищо сходно на партньорството, което характеризираше връзките сред Ху и неговия министър председател Вън Цзябао или пък Мао Цзедун и непоклатимия Чжоу Енлай, въпреки че Ли и Си в никакъв случай не са имали открити различия по съществени въпроси. 

" Си не е пръв след равни, а по-свой метод той стои над равните ", сподели Чън Ли, специалист по китайска политика в института " Брукингс " във Вашингтон. В последна сметка Ли беше " отборен състезател ", който поставяше партията преди всичко, добави американският специалист. 

Междувременно престижът на Ли последователно стартира да се срутва, като началото този развой бе обвързвано с извършената през 2018 година метаморфоза на службите. Макар и на някои хора да им се искаше Ли да е " по-влиятелен или съдбоносен ", той губеше почва под краката си, тъй като Си трансферира повече пълномощия от Държавния съвет и кабинета към партийни институции, сподели още Чън Ли. Очаква се тези промени за разширение на партийния надзор да продължат в още по-голяма степен и на актуалното съвещание на Народното събрание.

В същото време наподобява, че Си отдава желание на от дълго време доверени му братя по оръжие като икономическия консултант Лю Хъ и ръководителя на законодателната власт Ли Чжаншу за сметка на Ли, правейки го по-незабележим и по-малко авторитетен. 

Неговото овакантяване оставя съществени въпроси по отношение на бъдещето на частния бранш, който Си ограничаваше, както и за по-широките стопански промени, подкрепяни от Ли и неговата група. Очакваният негов заместител Ли Цян е другар на Си от времето, когато е бил в провинциалното държавно управление и е прочут най-много с безмилостното използване на траялата месеци наред обсада против разпространяването на ковид в Шанхай от предходната пролет.

" Ли Къцян се свързва с по-икономически насочен метод към ръководството, който мощно контрастира с идеологическия звук, който Си внася в политиката ", споделя Рана Митър от Оксфордския университет.

" Ли може би е последният министър председател от този вид, най-малко за известно време ", добави той.

Ли може да бъде запомнен не толкоз с постигнатото от него, колкото с обстоятелството, че е последният технократ отпред на Китайската комунистическа партия, сподели Карл Минцнер, специалист по китайско право и ръководство в нюйоркския университет " Фордъм ".

В политическо отношение властническите трендове на Си основават опасности от завръщането на практики от епохата на Мао, когато политиката на елита става " още по-подла, порочна и нестабилна ", добави Минцнер.

Оттеглянето на Ли " бележи края на една ера, в която съществени критерии за амбициозните чиновници, стремящи се към по-висок пост, бяха експертните познания и умения и постиганите резултати, а не политическата преданост към самия Си ", заключи американският специалист.

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР