Лей Томас и Каролин Пеийе, Ройтерс Facebook Twitter Viber Още възможности за

...
Лей Томас и Каролин Пеийе, Ройтерс Facebook
Twitter
Viber Още възможности за
Коментари Харесай

След победата на Макрон в парламента синдикатите са следващото му изпитание

Лей Томас и Каролин Пеийе, Ройтерс
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 07:53, 20 юни 17, 41 0
© Associated Press

През 2014 и 2015 година хиляди във Франция стачкуваха против препоръчаната от френското държавно управление трудова промяна, един от главните покровители на която е тогавашният стопански министър Еманюел Макрон.

ренските профсъюзи изгубиха доста от обичайните си съдружници в Националното заседание след вчерашния втори тур на парламентарните избори, само че президентът Еманюел Макрон не може да си разреши да ги подценява, в случай че желае да извърши сполучливо програмата си за промени.

Числеността на неговото болшинство, към този момент обезпечено по формалните данни и надхвърляща съгласно прогнозите 350 депутати в 577-членната долна камара, значи, че Макрон и съществуващата единствено от година ръководена от него центристка партия в този момент могат да разчитат на депутатите да упълномощят държавното управление да прави промени без продължителни договаряния в Народното събрание. Той в профил левицата, само че в този момент би трябвало да внимава със мощните профсъюзи.

Залогът не е единствено въвеждането на еластичност на трудовия пазар, която той даде обещание. Начинът, по който ще се оправи с трудовите промени, ще зададе също тона и за други промени в идващите години, в това число измененията в помощите за безработица и в пенсионната система.

Макар и смутени от програмата на Макрон и уплашени, че той прибързва с нея, множеството синдикати изпитват облекчение, че до момента държавното управление не пропуща да се съветва с тях и че то даде обещание да показа подробни оферти в идващите седмици. Въпросът в този момент е

дали Макрон ще се преценява с тях,

съобщи Жан-Клод Меи, началник на третия по величина профсъюз " Форс увриер ". " Дали ще каже: Вие не сте съгласни, само че аз ще прокарам промяната принудително ", сподели Меи в изявление за " Ройтерс ". " Ако стане по този начин, едно е несъмнено, президентството му ще стартира зле в трудовите взаимоотношения и ще се породят напрежения. "

Дори най-благоприятно настроеният към промените и максимален синдикат в частния бранш - Френската демократична конфедерация на труда (ФДКТ), отхвърля да изключи митинги, в случай че бъдат подценени негови контрапредложения. " Ние си резервираме правото като всеки различен да изразим мнението си демократично. Ако би трябвало да организираме митинги, ще го създадем ", съобщи шефът на ФДКТ Лоран Берже в изявление за Ройтерс.

В изгода на държавното управление работи фактът, че профсъюзите познават и почитат новия министър на труда Мюриел Пенико, някогашна ръководителка на човешки запаси в компанията " Данон ", която е заемала също редица постове в държавни и частни институции. Има голяма разлика с нейната предшественичка Мириам Ел Хомри, която се сблъска с компликации, когато някогашният президент Франсоа Оланд й разпореди да стартира предходната трудова промяна, довела до седмици на стачки и митинги. Не единствено че Пенико не е непознато лице, само че и екипът й е осведомен с тънкостите на френските трудови връзки - ръководителят му е от националната асоциация на работодателите, а заместникът му е бил основен договарящ в профсъюза " Форс увриер ".

Изтичането при започване на юни на документ от министерството, показващ, че промяната може да е по-радикална от в началото оповестеното, сложи държавното управление в състояние да се мъчи да убеди профсъюзите, че документът е бил единствено за разискване и не съставлява формалната позиция. Сега профсъюзите чакат с неспокойствие подробни оферти и

не крият несъгласието си с някои от към този момент показаните хрумвания

отчасти или напълно. " Задължителното начало би трябвало да е интервал на откровен разговор. Ще разберем в идващите седмици дали той ще е откровен ", разяснява ръководителят на Френската демократична конфедерация на труда Берже.

Меи от " Форс увриер " сподели, че профсъюзите са напълно срещу предложение работодателите да имат правото да привикват референдуми на работните места по трудови въпроси, което по думите му е еднакво на заобикаляне на профсъюзите. Синдикатите са обезпокоени също от желанията да се разреши решенията за изискванията на труд да се взимат на равнище компании, а не на равнище бранш, което би отслабило профсъюзите. Друга точка на противоречие са проектите да се сложи ограничаване на компенсациите при уволняване, които трудовите съдилища могат да постановат на работодателите.

Въпреки че Франция има една от най-ниските степени на набиране на профсъюзни членове измежду развитите страни, синдикатите имат забележителна власт при изработването на групови трудови контракти, които закрилят множеството служащи и чиновници. През последните години обаче тяхната мощ понижава последователно, защото стачките станаха по-редки, по-малко разрушителни и по-малко сполучливи.

Разногласията сред профсъюзите улесниха предходната година Оланд

да наложи своята по-умерена трудова промяна,

която ФДКТ поддържа, само че против която имащата комунистически корени Обща конфедерация на труда (ОКТ) несполучливо се опълчи с траяли седмици наред стачки.

Докато останалите профсъюзи работят за съгласуване на позициите си, към момента съществува омраза сред членовете на ОКТ и ФДКТ, която по-рано тази година измести ОКТ от позициите на максимален профсъюзи в частния бранш. " Ако ОКТ съзира заплаха да бъде изолирана, тя би трябвало да се сближи повече с другите профсъюзи. Но не е ясно дали е подготвена да поеме по този път ", съобщи Жан-Доминик Симонполи, началник на института за трудови връзки " Диалог " и някогашен член на ОКТ.

Мащабът на успеха на Макрон може даже да насърчи някои хардлайнери да се настроят за по-твърда борба, с цел да потвърдят, че към момента са значими.

Жан-Люк Меланшон, водачът на крайнолявата партия " Непокорна Франция ", беше един от хората, обещаващи " обществена битка ", в случай че Макрон погази работническите права, които мнозина във Франция грижливо пазят.
" Предупреждавам новите сили, че в случай че не съблюдават работническите права, ще бъдат пометени в борбата за трудови права ", съобщи Меланшон в пламенна тирада, откакто завоюва депутатско място от Марсилия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите във Франция (222)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР