Левски стартира с добър резултат и силна игра в Европа

...
Левски стартира с добър резултат и силна игра в Европа
Коментари Харесай

Уелтън се нареди до Гонзо, Боримиров и Чиликов

Левски започва с добър резултат и мощна игра в Европа и се прибра с триумф от Скопие - 2:0 над Шкупи. Един от основните герои за триумфа в Югозападната ни съседка бе Уелтън. Бразилецът вкара извънредно значимия първи гол, подкрепят от сънародника си Рикардиньо. Така крилото за втори следващ сезон означи първото попадение за Левски в Европа. Припомняме, че преди една година още не бе минала минута игра и Уелтън прониза вратата на ПАОК Солун за успеха с 2:0. Това се случи с техничен прехвърлящ удар и след неточност на някогашния състезател на " сините " Янис Каргас, който носеше екипа на гръцкия отбор, написа " Мач Телеграф ".
 Дебютът на Дарлан за Левски може да се забави
Дебютът на Дарлан за Левски може да се забави

Ето за какво

Така Уелтън стана едвам четвъртият състезател в историята на Левски и първият чужденец, който открива головата сметка на " сините " в евротурнирите в два следващи сезона. Преди него това са правили Даниел Боримиров, Георги Иванов-Гонзо и Георги Чиликов. Сегашният шеф на Левски се разписа при успеха 2:1 над Люцерн през 1992 година. Мачът бе извърнат от 0:1 за швейцарците, като при изравнителното попадение Боримиров вкара с глава след корнер. За страдание реваншът бе изгубен с 0:1 и Левски отпадна. Година по-късно отново с глава Боримиров посече шотландския гранд Рейнджърс. " Сините " паднаха с 2:3 на " Айброкс ", само че пък съумяха да стигнат до крайния триумф. Това стана след победа с 2:1 и свръхестествен гол на Николай Тодоров-Кайзера в последната минута на реванша на стадион " Васил Левски ".

Георги Иванов-Гонзо пък вкара първите попадения през сезоните 1997/98 и 1998/99. И той като Боримиров се разписваше все с глава. В първия случай против Слован Братислава, Левски стигна единствено до 1:1 на " Васил Левски " и отпадна след 1:2 на " Техелне поле " в словашката столица. Година по-късно пък " сините " разгромиха беларуския Локомотив Витебск с 8:1, като голеадата още веднъж стартира от Георги Иванов. Този път това стана след гол с глава и асистенция на Асен Николов.

Георги Чиликов пък бе последният преди Уелтън, разписал се пръв в два следващи сезона. През 2002-а след подаване на Пантелич той вкара на Сконто Рига и латвийците бяха отстранени, след 0:0 в първия мач. През 2003-а пък вкара на тим от друга някогашна руска република - казахстанския Атирау. Левски удари противника с 4:1, а попадението на Чиликов бе с глава след пас на Лусио Вагнер. Дотук точно бургазлията е единственият, чиито голове и в двата сезона способстват за елиминирането на противника. Това може да се случи в този момент и с Уелтън, защото през предходната година неговият гол бе част от изхвърлянето на ПАОК. Сега възможностите за краен триумф над Шкупи към този момент са солидни.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР