Левски разби със 7:0 Верея в петък. Нападателят на сините

...
Левски разби със 7:0 Верея в петък. Нападателят на сините
Коментари Харесай

Станислав Костов само на гол от Георги Иванов-Гонзо

Левски разруши със 7:0 Верея в петък. Нападателят на " сините " Станислав Костов вкара два гола във вратата на отбора от Стара Загора. Така той има към този момент 11 попадения от началото на шампионата. Това е нещо, което не се бе случвало от дълго време на роден нападател на " Герена ".

За последно толкоз означи Иван Цветков преди цели 6 години. Преди него сходно достижение записа и Христо Йовов през сезон 2009/10 година. Ването и Бижутера обаче го сториха за цялото състезание. Костов върви много по-добре от тях, тъй като есенния дял към момента не е приключил и може да усъвършенства сметката си, което ще му подсигурява забавно място в историята на Левски.

Статистиката демонстрира, че единствено едно попадение го дели от Георги Иванов-Гонзо, който е последният българин разписвал се над 11 пъти със синята фланелка в един шампионат. Гонзо приключи с 12 попадения сезон 2008/09, за който и до през днешния ден почитателите си спомнят с трогване, тъй като тогава любимците им от " Герена " за финален път съумяха да стигнат до купата.

Подгласник на Георги Иванов бе различен българин. Адашът му Георги Христов приключи с 10 гола. Гонзо вкара шест през есента и добави още толкоз напролет по пътя към златните медали. На този стадий единствено един тим се дублира в сметките на Гонзо и Костов - Славия. Гонзо донесе успеха над " белите " с 1:0 на 16 октомври 2008.

Костов стори същото в този момент, само че с едно попадение повече - два за 2:0 за Левски в най-старото столично дерби. Останалите жертви на Иванов обаче през днешния ден са в по-долни дивизии. И той, както и Костов, се разписа в огромно дерби. Гонзо донесе точката за " сините " при 1:1 против ЦСКА, който бе и главен съперник за купата. Наследникът му вкара на Лудогорец, само че пък " сините " изгубиха с 1:2, което им коства и първото място.

Интересен факт е, че Станислав Костов върви по стъпките и на различен Георги, който сега има непокътнато място в историята на " сините ". Това е Чиликов. Бургазлията е последният българин, който е вкарал 11 гола единствено през есента на едно състезание. Това стана през сезон 2002/03, когато Чиликов започва с 15 попадения. Той прибави още седем напролет, с цел да приключи с 22 гола и стана голмайстор номер 1 на шампионата, нищо че Левски се размина с купата и трябваше да се утеши единствено с Купата на България, откакто преди този момент три години подред доминираше в шампионата.

От този миг до в този момент изминаха 16 години, в които нито един българин не съумя да доближи кота 20 гола в едно състезание за " сините ". Постижението на Станислав Костов досега е и негово персонално. До в този момент той бе съумял да вкара най-вече 10 гола в един шампионат. Това стана при завръщането на Пирин в елита през сезон 2016/17. Тогава Костов се разписа 4 пъти през есента. По подигравка на ориста една от жертвите му още веднъж бе Славия. Станислав означи един път при погрома, който " орлите " нанесоха на " белите " - 4:0 в Благоевград.

 Станислав Костов - скритият жокер на Левски
Станислав Костов - скритият жокер на Левски

Нападателят, който бе признат със песимизъм, бързо съумя да си завоюва доверието на Делио Роси
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР