Летовничката Александра Румянцева се пече на плаж в покрайнините на

...
Летовничката Александра Румянцева се пече на плаж в покрайнините на
Коментари Харесай

Почивка в Крим - недалеч от бойните полета

Летовничката Александра Румянцева се пече на плаж в покрайнините на Севастопол, пробвайки се да прогони от мозъка си новините към експанзията на Русия против Украйна. Внезапно обаче съветски изтребител минава в небето.

" Не мога да кажа, че сме напълно спокойни ", признава 31-годишната служителка в благотворителна фондация, пристигнала от Санкт Петербург с мъжа си и двете им момчета: " Ако усетим, че нещата се утежняват, връщаме се ", споделя тя.

Хиляди руснаци прекарват също като нея своя отпуск на украинския полуостров Крим, анексиран през 2014 година от Москва - тилова база на съветската войска, нападнала Украйна.

С младежите, скачащи от скалите в морето, и летовници, пийващи бира край барбекюта, курортът в действителност наподобява естествен за сезона, само че в действителност фронтът не е толкоз надалеч.

Сражения на 300-400 км разстояние



На 300-400 км северно от Севастопол боевете са част от живота. А в пристанищния град е ситуиран съветският Черноморски флот, чиито кораби, изведени в морето, стрелят надали не всеки ден по територията на Украйна.

Гражданските въздушни полети до Крим са спрени от края на февруари поради сраженията в близост оттова. И надлежно се пътува с кола или трен.

Александра Румянцева споделя, че с цел да стигне до морето, е пропътувала със фамилията си 2500 км с кола от Санкт Петербург, минавайки по моста, свързващ съветската територия с полуострова. Тя и мъжът ѝ не са обърнали внимание на слуховете, че Украйна се пробва да нападна този виадукт: " Това естествено тревожи хората ", споделя тя. И добавя, че още по пътя към курорта е срещнала колона съветски военни коли.

При отблъскване в Севастопол в средата на юли публицисти от Агенция Франс Прес видяха на хоризонта движещи се съветски военни кораби, а бойни самолети летяха и през деня, и нощем над района.

В самия град отекват патриотични песни, а туристите могат да си купят сувенири, маркирани с буквата Z - знак на съветските въоръжени сили в Украйна.

" Хората ги е боязън "

Но основното е, че Крим граничи с украинската Херсонска област, отчасти окупирана от съветски войски. А украинските сили започнаха там сполучливо към този момент контранастъпление за да си върнат тези земи до края на лятото.



През последните осем години сред прочее украинските управляващи постоянно заявяваха, че някой ден ще си върнат и полуострова.

Значи не е изключено да бъдат нанесени удари по Крим, още повече че Киев има дронове и далекобойни оръдия, доставени от съдружниците му. Още през юни украинците съумяха да поразят сондажни платформи за рандеман на горива в морето наоколо.

Рисковете, свързани с спора, сложният достъп, а и първите последствия по джоба на руснаците от западните наказания предстоящо понижиха притока на туристи в Крим. Сезонът се обрисува слаб .

" Тази година тук почиват като че ли единствено локални хора ", установи Анна Залужня, 28-годишна жителка на Севастопол, с която Агенция Франс Прес беседва на плаж северно от града.

Шейсет и девет годишният Алберт Агагулян държи наоколо малко заведение за скара. Там е съвсем празно. Полковник в оставка от руските военновъздушни сили, той може единствено да гледа по какъв начин приходите му се стопяват. " За мой огромен позор не можах да пратя детето на летен лагер ", изяснява той. " Хората не идват, тъй като ги е боязън ", добавя военният в оставка.

А Виктор Бородулин - инженер, към момента работещ, въпреки и на 77 години, споделя, че е " доста угрижен " поради спора. И споделя за усетената " болежка ", откакто Украйна потопи флагманския транспортен съд на Русия в Черно море " Москва " и това бе възприето като плесница за съветските управляващи.

Но като гражданин на село Кача в Крим, инженерът е въпреки всичко удовлетворен, че може да си набира плодове и зеленчуци от украинските земи, окупирани неотдавна от Русия. " Днес съумях да си купя храни, доставени от Херсон, и това доста ме радва ", декларира кримчанинът.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР