Летният туристически сезон до момента е много успешен, каза в

...
Летният туристически сезон до момента е много успешен, каза в
Коментари Харесай

Ангелкова: Летният сезон е много успешен

Летният туристически сезон досега е доста сполучлив, сподели в предаването " 12+3 " министърът на туризма Николина Ангелкова:

Към момента летният туристически сезон върви извънредно сполучливо. Той и все още продължава, тъй като целият септември също е зает, изключително висококатегорийните хотели.

За първите 7 месеца, за които имаме данни, ние имаме към 5 милиона задгранични туристи, което е към 7,2% растеж спрямо рекордните резултати, които имахме предходната година. Към момента растежите за дейния летен сезон вървят в границите на окол 5-6%, несъмнено, чакаме август месец, когато данните ще бъдат подготвени в края на септември, само че като цяло имаме извънредно доста растежи във всичките ни целеви пазари. От Гърция имаме 10% растеж, от Англия имаме 20% растеж, от Германия – към 10% растеж, приказвам за дейния летен сезон. Украйна  - над 16%, Чехия и Полша – окол 20%, Израел е над 15%, Русия се движи в границите на и към 5%. Това, което е извънредно значимо е, че ние към този момент договаряме лято 2018-та с огромните туроператори и ползата към нашата висококатегорийна база е значителен, като сега първо се вършат ранни резервации за 2018-та година за 4-и 5-звездите хотели.

Ангелкова изясни кои туристи държат шампионата:

Към момента преди всичко по растеж за Англия, към 25% е растежът, само че преди всичко като брой задгранични туристи, които са посетили нашата страна, все още за летния туристически сезон, се движат Германия, Румъния, Русия, Гърция. Гърция за първите седем месеца е преди всичко като брой задгранични туристи, 10 % там ни е растежът.

По-думите на министъра има и доста повишаване на проходите от туризъм:

Друго по-важно нещо е, че следим много по-голям растеж за първите шест месеца, от януари до юни, имаме над 2 милиарда и 400 милиона лв. проходи от интернационален туризъм, което е с към 12-13% повече спрямо предходната година. Което демонстрира, че стартират туристи от по—високия клас да посещават България и това е видно и главно от интереса към 4- и 5-звездите хотели.

Николина Ангелкова заяви, че се предлага основаването на център за подготовка на фрагментите в туризма:

Предлагаме в този момент с едни от измененията в Закона за туризма да бъде създадем Център за подготовка и преквалификация кум Министерството на туризма, който да е ориентиран напълно към изпълнителските специалности като сервитьори, бармани, пикола, камериерки, от които в действителност има изострен недостиг.

По думите на Ангелкова се чака Законът за туризма да бъде импортиран в Народното събрание през ноември. Тя описа и какво още, с изключение на контролиране на статута на националните курорти, се предлага в него:

Така че всички тези детайли, свързани с всяка една активност по маркетинга и рекламата ще бъдат контролирани със статута на националните курорти, с наредбата към него. Също по този начин в предложенията, които предстоят, ние вкарваме специфичен непринуден етикет за качество, още веднъж с цел да насърчаваме потреблението на български артикули по БДС. За да можем да насърчим да се употребяват родните занаяти и творбите от тях, ние също вкарваме отличие " Национална достоверност ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР