Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Златомира Арабаджиева: Обичам свободното си време, защото не е никак много

Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Златомира Арабаджиева е зъвършила медицина в МУ – София през 2012 година От 2014 до 2018 година специализира в Катедрата по акушерство и гинекология на същия университет. Придобива компетентност през 2018 година

Професионалните й ползи са ориентирани главно в региона на феталната медицина. Притежава документи за подготвеност при ултразвукови прегледи в 11-13 +6 гестационни седмици, както и документи за подготвеност при ултразвукови прегледи за цервикална оценка и диагностичен Доплер.

Има многочислени участия в научни конгреси у нас и в чужбина.

Работи като акушер-гинеколог в „ ОСКАР клиник “ и САГБАЛ „ Шейново “ в София.

Д-р Арабаджиева, разкажете за последното раждане, което водихте?

Последното раждане, което водих беше обикновено, второ за пациентката. Роди се едно хубаво и огромно бебе – над 4 кг. Раждането мина доста добре. Нямахме усложнения и незабавно по-късно майката държеше своето бебе в ръцете си – едно хубаво момче.

А помните ли първото?

Първото раждане няма да го не помни в никакъв случай. Както първото физиологично, по този начин и първото ми Цезарово сечение. При естественото раждане бях оставена от сътрудника над мен да повеждам процеса, а той беше от другата страна на вратата и ме наблюдаваше. Всичко приключи добре и след 3 дни изписахме майката и нейното бебе.

Първото оперативно раждане също беше огромно предизвикателство за мен. Отново бе под наблюдението на старши доктор. Извърших Цезаровото сечение, като изпитвах огромно терзание дали ще съумея да извадя бебето. Слава Богу всичко мина сполучливо естествено високият адреналин ме държа още няколко дни!

Какво Ви насочи към специалността „ Акушерство и гинекология “?

Ако мога да се изразя по този начин - със специалността се избрахме взаимно. Преди да стартира да специализирам акушерство и гинекология, имах две желани специалности – неврохирургия и АГ. Още като студентка четох доста за интраутеринните лазерни интервенции при многоплодна бременност и тази просвета разсъни огромен интерес в мен - науката „ фетална медицина “. И макар, че се бях посветила на централната нервна система, след един забавен случай с пациент напълно се ориентирах към акушерството и гинекология. Не знам дали това е орис, евентуално да. Моята майка също е акушер-гинеколог. Някога и тя е била изправена пред това да направи същия избор - да стане неврохирург или акушер-гинеколог, и заради идентична причина се е насочила към акушерството и гинекологията. До този миг не го бяхме обсъждали. Ето за какво считам, че с акушерството и гинекологията взаимно сме се избрали, даже преди да зная, че сме една за друга!

Удовлетворена ли сте от този избор?

Да, извънредно. Защото в моята процедура сега съумявам да съвместя двете си пристрастености – акушерство и гинекология и централна нервна система, въпреки и не както си го бях представяла, а по-един още по-интересен метод. Имам достойнството да се развъртвам като фетален експерт, където ползвам модерни ултразвукови способи и подходи за оценка на развиването, положението и анатомията на фетуса и в частност - и на неговата централната нервна система.

Кое качество цените най-вече у сътрудниците си, с които работите?

И в „ ОСКАР клиник “, и в САГБАЛ „ Шейново “ имам достойнството да работя с експерти на високо равнище, за които преди всичко са професионализма и човечността.

Какви са насоките на професионално развиване, на които бихте желала да се посветите?

Бих желала да продължа да се развъртвам в региона на феталната медицина и последващото менажиране на случаите в болнична конюнктура с концепцията да имаме колкото се може повече здрави бебета, родени на термин от здрави майки.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Обичам своето свободно време. Ценя го, тъй като то не е по никакъв начин доста. Използвам го пълноценно. Наслаждавам се на всяко едно пътешестване, на което откривам нови култури и нови места. Обичам да се съединявам с бита на всяко една дестинация, до която доближи. Обичам да карам своя мотор, да отпочивам и споделям всичко това с обичаните си хора. Когато съпреживявам по този начин своите наслади, съм най-щастлива.

Коя е най-голямата Ви фантазия - като доктор и човек?

И като човек, и като доктор бленувам да има колкото се може повече здрави хора. С хода на годините и натрупването на професионален опит съзнавам, че това е най-важното. Когато има здраве, има и благополучие. Мечтая да има съгласие сред хората. Животът е прекрасен, животът е прелестен и той би трябвало да се живее на 100 %. Винаги има сложни моменти, само че желая те да бъдат колкото се може по-малко и да бъдат преодолими. Осъзнавам, че това евентуално няма да сбъдне изцяло, само че в случай че всички работим в вярната тенденция, ще бъде съвсем достижимо.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР