Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с

...
Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с
Коментари Харесай

НС реши: Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки

Лекарствата за редки болести към този момент няма да се доставят с публични поръчки, одобриха депутатите, приемайки дефинитивно измененията в Закона за публичните поръчки. Става въпрос за скъпоструващи медикаменти, позволени за приложимост у нас, само че изчезнали на пазара и без конкуренция за даден пациент.

От Българска социалистическа партия още веднъж желаеха да бъдат въведени ограничавания като да вземем за пример, когато сумите са над избран финансов предел, медикаментите да бъдат купувани от Здравното министерство. Така, акцентира депутатът Георги Михайлов, страната няма да се отклонява от политиката си за надзор върху разноските на лечебни заведения:

Процедурата в действителност е дълга и усложнена, само че тя не касае, в този действителен смисъл, съответен пациент. Тези пациенти нормално са хронично заболели. Действително лишава време, само че всичко това върви във времето по метод, по който няма да бъдат ощетени пациентите, в случай че се централизира процедурата и в случай че тези средства се закупуват от Министерство на здравеопазването.

Според ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, измененията са в полза на пациента, тъй като включването на Здравното министерство в процедурата значи най-малко още седмица закъснение:

Интересът на пациента, с изключение на номиналната цена на лекарството, е и бързо да го получи. Ключовото е това, че имаме нееднократен контролът ad hoc - надзор на лекари в самото лечебно заведение, които би трябвало да изразят еднопосочна воля тъкмо за съответен пациент, тъкмо за съответно лекарство. Лечебното заведение също е ефикасен инспектор! /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР