Лекарите, замесени в аферата с фиктивния медицински център и източването

...
Лекарите, замесени в аферата с фиктивния медицински център и източването
Коментари Харесай

Докараха в съда лекарите, замесени в източването на милиони в Пловдив

Лекарите, забъркани в аферата с фиктивния медицински център и източването на Здравната каса и техни съучастници, бяха доведени с ескорт в Районен съд - Пловдив. Съдебен състав ще реши дали да ги остави в ареста за непрекъснато или да им даде по-леки ограничения за неотклонение. В правосъдна зала бяха доведени доктор Ненко Василев, 36-годишният Пламен Коларов, 53-годишната Веселина Николова /с която Василев живее на фамилни начала и има две дъщери/,  66-годишната Златка Бързашка, и 58-годишният проф. доктор Ростислав Костадинов. Единствен Пламен Коларов скри лицето си под маска и качулка на суичър, предава

Те са упрекнати в осъществена документна машинация – за това, че умишлено са дали опция на един от тях - Ненко Василев, да получи от бюджета на НЗОК непознати имущество – пари в огромни размери – 815 000 лв.. Това е станало посредством сформиране на електронни документи с погрешно наличие – протоколи за разпределяне на помощни средства за хора с увреждания.

Обвинението е, че в интервала 12.07.2022 година до 22.06.2023 г. обвиняемите в съучастничество и като съизвършители са съставили публични
документи с погрешно наличие за определяне на помощни средства, приспособления, уреди и медицински произведения за хора с увреждания (7482 пациенти) без правно съображение от бюджета на РЗОК – Пловдив за паричната сума от 700 211 лева

В групата има още трима обвинени, които не са арестувани. Това са проф. Стефан Костадинов, Тодор Коларов и Мария Декова. Последната е доктор от Велико Търново и здравословното й състояни не разрешава да бъде в ареста. 

Д-р Ненко Василев е добре прочут на Икономическа полиция. Всъщност това е следващата скица за източване на бюджета от пловдивския доктор. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „ Медлайф ”. „ Медицински център Медлайф “ ЕООД е записано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 година и към оня миг едвам е навършил 18 години.

 Компанията е със седалище в София, макар че Василев е от Пловдив, и с предмет на активност: Осъществяване на профилирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с разнообразни приети специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна ревизия, включително диагностика, лекуване и наблюдаване на заболели, съвещания, профилактика, лабораторни и други типове проучвания, определяне на медикаменти и лекарствени средства, експертизи на краткотрайна неработоспособност, издаване на медицински документи по отношение на активността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с реализиране на извънболничната помощ, както и всички типове търговски покупко-продажби, нужни за облекчаване потребностите на реализираната здравна активност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил безусловно мним и там не са осъществявани нито една от изброените по – горе действия.  

Управител е татко му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функционалност, той би трябвало да има и нужната здравна подготовка. Според публични документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като доктор през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска компетентност „ Вътрешни заболявания “ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година приключва здравен мениджмънт с тапия в УНСС.

 Името на Василев е забъркано в доста кавги. Той е някогашен шеф на Медицински център „ Аврора ” /бившето ДКЦ „ Надежда ” в кв. " Гагарин " /. След банкрута на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на личния състав на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински такъми за хора с увеждания.

През годините негови компании натрупат съществени отговорности към Национална агенция за приходите, банки и контрагенти. В разследване на това има запори, банкрути и завлича редица компании.

Проф. доктор Ростислав Костадинов работи в катедрата по " Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации " в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото присъединяване буди неразбиране, поради блестящата му лекарска биография. Той е работил като боен доктор, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, взел участие е в редица задачи в чужбина. 

Проф. лекар Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените ситуации и шеф секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на работа в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и по-късно и здравното застраховане на интервенцията " Обединен защитник " в Либия през 2011 година, за което е награден с медал от главния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния научен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и експерт в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален районен съюз на КТ " Подкрепа ". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е измежду най- уважаваните лекари във Велико Търново. 

36- годишният Пламен Коларов е някогашен футболист на " Спартак Пловдив ". Според държавното обвиняване, той е един от " дистрибуторите ", които са събирали данни за инвалиди и пациенти, на които фиктивно са били отпускани помощни средства и медицински произведения. Срещу него има и второ обвиняване за тласкане към лъжесвидетелство ", защото след началото на следствието е опитал да накара част от хората да потвърдят лъжи. 

Съдът разгласи, че делото за мярката ще се гледа при закрити порти, защото " не било редно персонална информация за уаязвими хора да става обществено притежание ". 

 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР