Лекарите трябва да могат да назначават тестове за COVID-19 по

...
Лекарите трябва да могат да назначават тестове за COVID-19 по
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: НЗОК поема цялата финансова тежест в борбата с COVID-19

Лекарите би трябвало да могат да назначават проби за COVID-19 по същите критерии, по които го вършат РЗИ. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

По-рано беше обявено, че персоналните лекари към този момент ще издават посоки за PCR-тестове.

" Вече има решение това да се случи. Не става въпрос единствено за персоналните лекари, а за всеки доктор, който работи с пациенти. Критериите не мисля, че би трябвало да се разграничават по нещо от критериите, които работят сега и тези, по които РЗИ назначава тестванията. Не можем да знаем какъв % от всички хиляди направени проби се дават от РЗИ ", разяснява доктор Брънзалов.

Според него, това е абсурд - лекарят, открил първи болестта, да не може да пусне пациента по пътеката, по която би трябвало да мине като логаритъм за лекуване.

" Проблемът беше с диагностицирането на пациент с грипоподобни признаци, дали той е с коронавирусна зараза или не е. Едно от нашите оферти е това направление да може да се изпраща по електронен път. Ние сме подготвени за разговор, с цел да се откри оптималното решение на казуса. " - добави доктор Брънзалов.

Специалистът уточни, че досега цялата финансова битка с COVID-инфекцията е на плещите на НЗОК.

" От запаса е употребена една доста дребна част, а ние сме до октомври. Ако ще се борим като общество и страна със международна пандемия, би трябвало да осигурим съответното финансиране. Държавата би трябвало да оказва помощ, с цел да се оправим по-бързо с епидемията, а това няма да се случи с бюджета на НЗОК. " - безапелационен е зам.-председателят на БЛС.

По думите му, 1000 лева за лекарите на първа линия е общо разбиране. Според него трудът на лекарите в България е непризнат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР