Лекарите смятали Мартин Коуни за луд, а други за безпринципно

...
Лекарите смятали Мартин Коуни за луд, а други за безпринципно
Коментари Харесай

Историята на самозваният лекар Мартин Коуни, който спаси хиляди бебета от смърт

Лекарите считали Мартин Коуни за вманиачен, а други за безпринципно алчно страшилище. Предявявали му обвинявания в нарушение на здравната нравственос, само че той единствено се усмихвал тъжно и се прибирал при дребните си пациенти. Всъщност Мартин Коуни не можел да наруши етиката, призната от здравните служащи, тъй като бил шарлатанин и в никакъв случай не бил учил за доктор. Но това не му попречило да избави повече животи от многото честни професори.

През 1903 година по улиците на Бруклин, Съединени американски щати, се появяват странни плакати. В тях всички били поканени да разгледат… недоносени бебета, единствено за 25 цента. Атракцията била стая, в която били ситуирани инкубатори с недоносени бебета.

Стаята с инкубаторите била като музей или галерия на софтуерен прогрес.

Плакати и публикации във вестници призовавали и заинтригували феновете с шокиращата оферта. Дори за Съединени американски щати, където хората обичали да гледат циркове с изроди и смятали хората с друг цвят на кожата по-нисши, даже за тях текстовете били прекомерно провокативни:

„ Тук ще видите странни дребни същества (до 25 наведнъж). Трудно е да се повярва, че всички те в миналото ще станат пълноценни хора. Те наподобяват повече на маймуни, в сравнение с мъже или дами. ”

Ето по какъв начин известното седмично списание World Fair написа за детската галерия и това не е най-необичайното изложение.

Собственик на атракцията е немският евреин Мартин Коуни, който назовава себе си доктор. Той твърди, че е студент на френския доктор Пиер-Констант Будин, който основава първите в света инкубатори за недоносени деца. Всъщност Кони няма здравно обучение и, несъмнено, не познава Будин.

Първите инкубатори за недоносени деца се появили в Париж през 1880 година. Коуни купил няколко от тези устройства във Франция и ги пренесъл в Берлинската техническа експозиция през 1896 година. Но това здравно съоръжение не провокирало интерес измежду германците, както апропо, и измежду жителите на други европейски страни.

Статия за Мартин Коуни в един от чикагските вестници

Обикаляйки из Европа с инкубаторите си, Мартин Коуни осъзнал, че триумфът би трябвало да се търси не при прагматични европейци, а от американците, алчни за зрелища. Този път „ докторът “ съумява да се откри в Бруклин, където неговото шоу работи от 1903 до 1940 година.

Заплатили единствено 25 цента, посетителите можели да видят със личните си очи недоносени бебета и комплициран за времето си, уред за поддържане на живота им. Почти всички пари отивали в поддръжка за поддържане живота на дребните пациенти – през годините Коуни не вземал нищо за себе си.

Поддържането на живота на едно дете дневно коствало 15 $, което през днешния ден би било към 400 $. Оказва се, че хората, пристигнали да гледат битката за живот на мъничките пациенти, финансират живота им.

През първата половина на XX век недоносените деца не се смятали за пълноценни деца и след раждането те просто били оставени да умрат без здравна помощ. Мартин Коуни считал това за нечовешко и неговото ексцентрично решение за това време, което се коствало като смешка в медицинските среди, бил единственият късмет за избавление за хиляди деца.

Една от дамите, родила прибързано споделила:
”Те просто отхвърлиха да оказват помощ, като споделиха че това бебе въобще не би трябвало да се роди и просто би трябвало да го оставите да почине. ”

Детето на тази жена имало шанс, тъй като брачният партньор й бил чул за доктор Коуни и му занесъл детето, което било безнадеждно от позиция на формалната медицина.

Инкубаторите донесени от Париж, били същинско знамение на технологиите. Те били направени от стъкло и стомана, а топлината им се подавала от парен казан. Вътре били конфигурирани принадлежности за надзор на влажността и температурата, а самото бебе надеждно предпазено от до момента на враждебния свят посредством транспарантни порти.

Всички чиновници на атракцията „ развъдник “ били деликатно подбрани. От претендентите се изисквало на първо място огромна отговорност, както и хигиена. От сестрите се изисквало да поддържат съвършена непорочност в стаята, което при впечатляващ поток от гости било доста мъчно. Хванатите да пушат или да пият чиновници били изхвърляни незабавно.

За да обличат недоносени бебета, медицинските сестри, трябвало да търсят куклени аксесоари в магазините за играчки и даже да ги шият сами. Странният доктор със мощен немски акцент не получил никаква поддръжка от сътрудниците си. Напротив, всички го упреквали в нечовечност и лакомия.

Самозванецът не обръщал внимание и траял да прави положително. През годините неговото шоу избавило 6500 деца. В началото на 40-те години то било затворено, защото в медицината настъпили позитивни промени и децата, родени прибързано, почнали да се обгрижват. Инкубаторите като тези, употребявани от докторът-самозванец, почнали да се появяват в родилни домове и лечебни заведения в Съединените щати и Европа.

Мартин Коуни изживял прелестен дълъг живот, изпълнен с грижи за дребните хора, и умрял през 50-те години на 80-годишна възраст. Един от най-големите хуманисти на 20 век не е спечелил безусловно нищо през годините на работа и е живял непретенциозно.

Трудно е да се оцени какво е направил Коуни за актуалната медицина – с помощта на този човек недоносените деца към този момент не се считат за биоматериал и се признават за хора, които имат право на живот и се нуждаят от професионална помощ.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР