Лекари от Националната лаборатория по имунохематология в Париж установиха какви

...
Лекари от Националната лаборатория по имунохематология в Париж установиха какви
Коментари Харесай

Преброиха хората със златна кръв - 43-ма в целия свят

Лекари от Националната лаборатория по имунохематология в Париж откриха какви черти имат носителите на най-рядката кръвна група в света - " злато ".

Според Focus Online, специалистите са оценявали системата резус. Припомняме, че броят на кръвните класификации, които са признати от интернационалната общественост, е 35. Най-голямата и най-пълна от системите е резус, който има 50 протеина на кръвните кафези – антигени.

Приетото в него означение Rh + значи, че Rh е позитивен, ако подобен антиген е върху кръвните кафези.

Rh-отрицателният се отбелязва като Rh-, в случай че в кръвта не са открити следи от антиген.

Най-малка е групата от хора, чиято Rh е оценена като нула. Кръвната група на 43 души в света се назовава RhNull. От петдесетте вероятни антигена всички те липсват.

Броят на носителите на " златна кръв " се дефинира от броя на открити отчети, засягащи хора с нулев Rh. Ценността на такива притежатели е, че могат да станат най-хубавите кръводарители в света, написа glas.bg.

За човек със " златна " кръв е признат 85-годишният австралиец Джеймс Харисън. В продължение на повече от 60 години мъжът, подарява кръв, като го е правил общо 1172 пъти. 

Харисън стартира да подарява кръв през 1954 година Скоро е намерено, че кръвта му съдържа извънредно мощни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкоз неповторима, че животът му е застрахован за един милион $. Въз основа на кръвната му плазма е основан серум, който, когато се ползва на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратява развиването на антитела в кръвта на плода и по този метод избавя живота на новородените. По тази причина става прочут като „ Човекът със златна кръв “.

Джеймс подарява плазмата си приблизително на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 година той го прави за хиляден път, което е международен връх.  До 2015 година всички антирезусни медикаменти в Австралия се създават от плазмата на Харисън.

В родината си мъжът е считан за същински воин, защото е оказал помощ на повече от два милиона новородени, в това число и на личната си внучка. Това му носи и десетки награди, измежду които австралийски медал. " Приятно е когато чуеш хората да кажат за теб, че си направил нещо положително и си станал воин. Да подарявам кръв е нещо, което мога да върша и в действителност е единствения ми гений ", споделя Харисън пред CNN.

През май 2018 година Харисън подарява кръв за финален път, като се надява че ще има и други благородни хора, които да продължат делото му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР